Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Hjärta och hjärna ger Norrland seger

Publicerad: 22 januari 2014, 06:00

Göran Edbom, chefläkare för medicinsk sjukhusvård, och landstingsdirektör Anders Sylvan kan glädjas åt topplats både totalt och i delkategorin medicinsk kvalitet.

Foto: Patrick Trägårdh/Bildbyrån

Med god laganda, rivna revirmurar och idogt kvalitetsarbete intar Norrlands universitetssjukhus toppen på Dagens Medicins lista.


Med god laganda, rivna revirmurar och idogt kvalitetsarbete intar Norrlands universitetssjukhus toppen på Dagens Medicins lista.

Det var strid ända in på målsnöret, men till sist knep Norrlands universitetssjukhus förstaplatsen från fjolårets etta Linköping.

Starkt bidragande är de goda resultaten på hjärt-kärlområdet. Även på strokefronten står sjukhuset starkt. Västerbottens läns landsting är som helhet också ensamt i Sverige om att redan nu nå Socialstyrelsens föreslagna målnivå på max 40 minuters mediantid till trombolys.

Ulf Näslund, verksamhetschef på Hjärtcentrum, förklarar framgången med att verksamheten på riktigt har patienten i fokus och att vårdkedjan är väl sammanhållen.

– Vi har jobbat i väldigt många år med sådana poppisord som flöden och processer, det är inympat sedan lång tid. Vi har brutit ner revirgränser och gränser mellan professionerna, thoraxkirurger och kardiologer sitter i knät på varandra, säger Ulf Näslund.

Hjärtcentrum rymmer kardiologi, klinisk fysiologi med arytmienhet, samt thorax­kirurgi, thoraxintensivvård och thoraxradiologi inom sina väggar.

Det nordliga läget gör att sjukhuset inte kan rekrytera personal på samma sätt som sjukhusen söderöver. Det innebär att nyckelkompetens samlas hos ett litet antal individer, som å andra sidan blir mycket duktiga på det som de gör, säger Ulf Näslund.

– Vi har inget val. Vi måste jobba så. Vi tvingas låta få göra mycket och då blir man duktig.

Krister Lindmark är medicinsk chef för kardiologin. Han kallar sjukhusets placering på Dagens Medicins lista för ”en fjäder i hatten” även om han tillägger att det gäller att ta registerdata med en nypa salt.

– Men det som präglar oss är ett bra samarbete på hela sjukhuset. Det är vi stolta över. Patienterna känner sig trygga. Vi har en bra diskussion med primärvården också, säger Krister Lindmark.

Att lägga krut på det som kan kännas ”osexigt och tråkigt” – här syftar Krister Lindmark på statiner och övrig medicinsk preventiv behandling – har också varit framgångsrikt, enligt kardiologchefen.

– Det är starkt här.

Göran Edbom, chefläkare för den medicinska sjukhusvården i Umeå, blir väldigt glad över sjukhusets topplacering.

– Jätteroligt! Jättetrevligt! I grunden har den att göra med personalens inställning. Om du känner resultat, att det du gör är bra, så kommer du in i en god spiral. Det finns en oerhörd solidaritet i Umeå, en stämning som gynnar god utveckling, säger Göran Edbom.

Vad kan ni förbättra?

– Patologi är ett område där det har varit brist på läkare och numera även på biomedicinska analytiker. Det är en flaskhals som vi måste få fason på men det går inte över en natt.

Landstingsdirektör Anders Sylvan tar emot Dagens Medicins besked om förstaplaceringen med glädje, och konstaterar att det inte är varje dag som han blir ”jagad av en journalist som vill veta varför det är bra”. Anders Sylvan tackar ett medvetet kvalitetsarbete för sjukhusets framgång.

– Men alla verksamheter ligger ju inte i framkant. Ett av våra svåra områden har varit diabetesprocessen, säger han.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev