tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Hyllad ortopedi bidrog till vinsten

Publicerad: 14 januari 2015, 05:00

”Det här är en bekräftelse på att det vi arbetat med ger resultat”, säger Dan Eriksson, enhetschef för ortopedikliniken på Oskarshamns sjukhus. Till vänster sjukhuschef Bente Transö. Foto: Karl Nilsson/Bildbyrån

För andra gången blev Oskarshamns sjukhus bäst i kategorin mindre sjukhus. Ortopedi och stroke är två av sjukhusets starkaste kort.

Ämnen i artikeln:

Ortopedi

– När jag kom hit märkte jag att det finns ett stort engagemang här, både bland ledare och medarbetare. Och det är en förutsättning för att man ska kunna jobba med att förändra och utveckla verksamheten, säger Bente Transö, som arbetat som sjukhuschef på Oskarshamns sjukhus sedan oktober förra året.

I kategorin mindre sjukhus ingår 18 sjukhus, där alla har akutvård men inte en egen förlossningsverksamhet. Ett femtiotal olika parametrar ligger till grund för bedömningen där störst fokus ligger på medicinsk kvalitet.

I år var det alltså Oskarshamns sjukhus som tog hem förstaplatsen. Det gjorde man även år 2012, medan sjukhuset förra året fick se sig omsprunget av Piteå älvdals sjukhus.

Varför är Oskarshamn så bra? Vilket är framgångsreceptet?

– Fokus i Oskarshamn är på att jobba systematiskt, att följa upp resultat och att se till att man har verktyg för att jobba med förbättring. Det tror jag är väldigt viktigt, säger Bente Transö.

Bland annat nämner hon att man det senaste året arbetat mycket med daglig styrning på de flesta av enheterna, att man varje dag har korta möten där man diskuterar produktionsmått, möjliga störningar och andra parametrar för att hitta delar i processen som skulle kunna göras bättre.

En del av verksamheten där Oskarshamns sjukhus har speciellt goda resultat är ortopedikliniken, där Dan Eriksson är enhetschef:

– Vi har jobbat väldigt länge med utveckling och kvalitetsarbete här. I 10–15 år. I dag har vi en ren elektiv verksamhet där vi koncentrerar oss på knä- och höftproteser, säger Dan Eriksson.

Att all behandling är planerad – att oförutsedda akuta fall inte stör verksamheten – gör att man får färre problem och färre komplikationer. Det blir inga långa väntetider eller osäkerhetsmoment, förklarar Dan Eriksson.

Han lyfter också fram att man kan ta emot relativt många patienter, så att det blir stora volymer per operatör. Och eftersom det finns en läkarstab som arbetat länge så har kompetensen vuxit.

– Vi har även annan personal som är stabil och som är jätteduktiga på detta. Det finns så att säga specialister i varje skrå.

Hur viktigt är det då att få en utmärkelse som Sveriges bästa sjukhus?

– Jättekul! Det här är en bekräftelse på att det vi arbetat med ger resultat, säger Dan Eriksson.

Här är alla parametrarna i Bästa sjukhuset 2014

Delplaceringar

Medicinsk kvalitet: 1

Vårdgaranti: 6

Hygien: 2

Patientenkäter: 1

Väntetider på akuten: 2

Vårdplatsläge: 8

MICHAEL BORGERT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev