Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

I morgon avslöjas årets bästa sjukhus

Publicerad: 13 januari 2015, 13:07

Foto: Christoffer Nilsson

För tredje året i rad utser Dagens Medicin imorgon Sveriges bästa sjukhus. I underlaget finns tusentals uppgifter.


Klockan 06.00 på onsdagsmorgonen är det dags. Då avslöjar vi vilka sjukhus, i tre olika kategorier, som får utmärkelsen för 2014.

En stor del av underlaget om medicinsk kvalitet är hämtade ur Öppna jämförelser, men i bedömningen finns även en lång rad annan data om väntetider på akuten, uppfyllelse av vårdgarantin, synpunkter från patienterna, hygien och överbeläggningar. Sammanlagt menar vi att detta är en stabil grund att stå på när det gäller att utse de svenska sjukhus som återfinns i vårt lands toppskikt.

Någon heltäckande, objektiv bild –  som alla håller med om – går inte att ge. I vår viktning av de olika parametrarna gör vi val som självklart påverkar slutresultatet. Men principerna är desamma som när vi startade 2012. Vi fokuserar på vård som sjukhusen erbjuder för stora patientgrupper och medicinsk kvalitet väger tyngre än allt annat tillsammans.

Vårt arbete med att ständigt utveckla rankningen har i år inneburit att vi lagt till ytterligare ett 20-tal parametrar, många inom cancersjukvården och där främst för universitetssjukhusen. Ett fåtal andra parametrar har omvärderats eller strukits. Vi har också givit något mer tyngd åt siffror för väntetider på akuten och överbeläggningar eftersom underlaget där bedöms som bättre än förra året.

Vår förhoppning förblir densamma – att svenska sjukhus inspireras och lär av de kollegor som nu lyfts fram. Kraften i positiv feedback är stor. Vi hoppas också att sjukhusen ökar ansträngningarna att rapportera sina resultat, det första steget för att höja kvaliteten!

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev