Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Jämnhet och kapade ledtider tar Västervik till historisk seger

Publicerad: 18 januari 2017, 05:00

STOLTA VINNARE. Johan Liliequist, ortoped och ansvarig för höftfrakturverksamheten, och sjukhuschefen Henrik Holmberg, gläds över vinsten i Bästa sjukhuset.

Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Jämn hög medicinsk kvalitet och topplaceringar för tillgänglighet, överbeläggningar och trycksår – det har fått Västerviks sjukhus att gå som en raket till förstaplatsen i år.


Ämnen i artikeln:

Västerviks sjukhusLandstinget i Kalmar länLänssjukhuset Ryhov Jönköping

– Åh herre gud, vad är det du säger? Oh shit, jag får gåshud, utbrister Henrik Holmberg, sjukhuschef på Västerviks sjukhus, när Dagens Medicin ringer för att gratulera till guldet i klassen mellanstora ­sjukhus.

– I toppen, det är ju helt fantastiskt – och förbi Ryhov! Men fortfarande ett mellanstort sjukhus i den sydöstra sjukvårdsregionen i topp. Det är otroligt roligt, fortsätter han.

Det har varit riktigt tajt. Men trots att Västervik tidigare år hamnat utanför topp 12 i rankningen lyckas sjukhuset i år alltså placera sig överst – och en hårsmån före Värnamo sjukhus. Samtidigt får de senaste fyra årens etta, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, nöja sig med att bli sexa i år.

Tack vare resultat i den övre häraden, om än inte i den absoluta toppen, inom områden som njursvikt, hjärtsjukvård och diabetessjukvård, placerar sig Västerviks sjukhus som nummer sju när det ­gäller medicinsk kvalitet. Topp tre-placeringar när det ­gäller överbeläggningar, tillgänglighet och trycksår gör att sjukhuset lyckas gå hela vägen.

Henrik Holmberg ser utmärkelsen som ett kvitto på att Västerviks sjukhus bedriver en bra hälso- och sjukvård.

– Vår konklusion från tidigare år när ni har gjort den här rankningen är just att vi håller en jämn hög kvalitet när det gäller medicinska resultat, även om vi inte är i topp.

Han konstaterar att det handlar om att prestera över hela linjen.

– Det är egentligen inte för att man ska kunna nå toppositionen utan för att man ska kunna ge en väldigt­ bra sjukvård. Resultat är viktiga att fokusera på, men om vi ska vara långsiktiga så handlar det om ett idogt arbete varje dag, säger Henrik Holmberg.

Att Västerviks sjukhus lyckas så bra när det ­gäller till exempel överbeläggningar beror enligt ­Hjalmar Åselius, överläkare och verksamhetschef på medicin­kliniken, på ett systematiskt arbete.

Tidigare var det – som på många andra sjukhus – den med minst erfarenhet som jobbade på akutmottagningen. Men numera strävar man efter att ha högsta möjliga kompetens där. Ofta är överläkare med lång erfarenhet av akut invärtesmedicin framjour.

– Det gör att rätt patienter kan skickas hem och att utredningen kan sättas i gång direkt hos de patienter som behöver vara kvar på sjukhuset, säger Hjalmar Åselius.

Han lyfter också väldigt aktiva bakjourer på helgerna, som rondar och skriver ut alla som inte be­höver vara kvar, samt ett gott samarbete med andra kliniker och Västerviks kommun.

– Om man tittar på den medelvårdtid vi har så är den väldigt kort jämfört med många andra sjukhus, utan att kvaliteten på något sätt blir sämre. Ju längre medelvårdtid man har desto fler vårdplatser behöver man förstås, säger Hjalmar Åselius.

Även när det gäller området ortopedi placerar sig Västerviks sjukhus i det övre skiktet. De lyfter själva sin korta väntetid till höftfrakturoperation. Från att ha legat ungefär på riksgenomsnittet på knappt ett dygn till operation har man slimmat hela vård­kedjan rejält. Sedan flera år ligger väntetiden på mellan tolv och 15 timmar.

– Vi har sett till att allt dubbelarbete är borta och att man har en vårdkedja där varje liten bit är genomtänkt. En nyckel är att vi har lyckats få med oss alla kliniker på vägen, säger Johan Liliequist, överläkare på ortopedkliniken och ansvarig för höftfrakturverksamheten.

– Det här har vi ju sett effekter av. Vi tycker att patienterna mår bättre av att bli opererade tidigare och vår medelvårdtid har minskat, fortsätter han.

Ännu en gång är det alltså ett sjukhus i den sydöstra regionen som placerar sig i topp. Dagens Medicin har tidigare skrivit om hur ett arbetssätt med jäm­förelser över hela sjukvårdsregionen lyft vården i sydöstra Sverige till topplaceringar, se nr 14/16.

Modellen innefattar så kallade medicinska programgrupper på flera olika nivåer – dels lokala grupper, dels grupper inom det egna länet och dels i hela sjukvårdsregionen – där man diskuterar vad som lett till goda medicinska resultat.

Men på Västerviks sjukhus ser man också med­arbetarnas starka engagemang som en viktig nyckel.

– Framgångsreceptet är att alla är väldigt engagerade och sträcker sig till det yttersta, säger Hjalmar Åselius.

Delplaceringar

Medicin: 7
Tillgänglighet: 3
Hygien: 13
Patientenkäter: 5
Trycksår: 2
Överbeläggningar: 2

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev