söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Karolinska åter i topp på Newsweeks lista

Publicerad: 3 mars 2022, 07:17

Karolinska universitetssjukhuset i Solna rankas som världens åttonde bästa sjukhus. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rekommendationer från internationella experter gör att Karolinska universitetssjukhuset i Solna rankas som världens åttonde bästa sjukhus av den amerikanska tidskriften Newsweek. (Uppdaterad.) (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetBjörn Zoëga

T

TT


”Det är en bekräftelse på det arbete som lagts ner och som hela tiden haft som syfte att förbättra vården för våra patienter”, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Det är fjärde året i följd som Newsweek sammanställer sin lista, och för tredje året i rad hamnar Karolinska på topp tio. Förra året blev det en sjundeplats och 2020 en tiondeplats.

Listan toppas av samma tre amerikanska sjukhus som i fjol. Världens bästa sjukhus anses vara Mayo Clinic i delstaten Minnesota, följt av Cleveland Clinic i Ohio och Massachusetts General Hospital i Massachusetts.

Två andra sjukhus i Europa, Charité i Berlin på femte plats och La Salpêtrière i Paris på sjunde, återfinns bland de tio främsta.

Akademiska sjukhuset i Uppsala återfinns på plats 51, och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg på plats 131.

Newsweeks lista görs i samarbete med det tyska statistikföretaget Statista och rankar över 2 200 sjukhus i 27 länder.

Sjukhusen rangordnas på två sätt, dels inom varje land, dels på en global rankning. Den nationella rangordningen baseras till 55 procent på omdömen från experter, varav 5 procentenheter utgörs av omdömen från experter utomlands. Resterande baseras på patientomdömen, 15 procent, och statistik kring medicinska resultat och väntetider, 30 procent. 

Den globala rankningen lutar sig nästan uteslutande på hur många rekommendationer som experter utomlands ger till varje sjukhus. De utländska experternas omdömen stäms av så att ett sjukhus som är lägre rankat på en nationell rankning inte kan passera ett högre nationellt rankat sjukhus på den globala rankningen. 

Vilka parametrar kring medicinska resultat som vägs in i de nationella rankningarna är olika från land till land. I Sverige handlar det om fyra parametrar: Väntetider på akuten för patienter 19 år och äldre, väntetider på akuten för patienter 80 år och äldre, mortalitet 28 dagar efter sjukhusinläggning på grund av stroke samt mortalitet 28 dagar efter sjukhusinläggning på grund av hjärtinfarkt. Väntetiderna är från 2019 och mortalitetssiffrorna från 2018. 

När det gäller patientnöjdhet fanns det enligt Statista inget tillförlitligt officiellt mått på detta i Sverige, därför användes omdömen för enskilda sjukhus på Google, vilka viktades ned. 

Totalt inbjöds 74 000 experter att ge omdömen om sjukhus i 25 olika länder. Experterna ombads att fritt lista sjukhus som de rekommenderade. Det var inte tillåtet att rekommendera ett sjukhus man själv jobbade på.

Se den nationella rankningen för Sverige här

Artikeln är uppdaterad med fakta kring metodologin. 

Läs också: Nybildat nätverk av läkare i Sverige samlar nödhjälp till Ukraina 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-03-04

Svar till Claes Rehnberg: Dagens Medicins senaste rankning av svenska sjukhus gjordes 2020 och då kom, som du är inne på, Karolinska på plats 6 och Akademiska på plats 7 av 7 i rankningen.

Newsweeks rankning och vår ser väldigt olika ut. En viktig skillnad är att Newsweek använder fyra parametrar för medicinska resultat och tillgänglighet, Dagens Medicin många gånger fler och för ett mycket bredare sjukdomsspektra.

Till skillnad från Newsweek har vi också använt data från den nationella patientenkäten, och Newsweek omdömen på Google.

Tidskriften baserar också, vilket Dagens Medicin valt att inte göra, subjektiva omdömen från experter om sjukhus.

Dagens Medicin

 

2022-03-04

I topp i Newsweek - men noterar att Karolinska och Akademiska kom sist i Dagens Medicin's rankning av Bästa sjukhus i Sverige (universitetssjukhus).

Clas Rehnberg

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev