torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Korta väntetider gör Värnamo till vinnare

Publicerad: 23 januari 2019, 04:00

Kjell Ivarsson, Christina Gunner­vik, Agneta Ståhl, Magnus Cernerud och Micael Edblom gläds åt ­Värnamo sjukhus guldplacering. Foto: Johanna Svensson/Bildbyrån

Från femte till första plats. Årets vinnare i klassen mellanstora sjukhus har länge legat i toppskiktet men i år når de hela vägen fram.

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länVärnamo sjukhus

PH


– Det är helt fantastiskt, så roligt! Den första tanken går till medarbetarna som gör ett jättejobb, säger Agneta Ståhl, sjukvårdsdirektör för verksamhetsområde medicinsk vård i Region Jönköpings län.

Hon har all anledning att vara stolt. Det är nära storslam för regionen som placerar sig på både första och andra plats i Dagens Medicins rankning Bästa sjukhuset, kategori mellanstora sjukhus.

Tätt efter vinnaren Värnamo kommer Höglandssjukhuset Eksjö och regionens tredje sjukhus, Länssjukhuset Ryhov, ligger på sjunde plats.

– Vi har jobbat mycket med förbättringsarbeten inom olika områden i hela regionen och det är väldigt roligt att det ger resultat, säger Agneta Ståhl.

För Värnamos del är tillgängligheten, ett av de delområden som väger tungt i rankningen, en del av det fina resultatet. En titt på siffrorna visar korta väntetider på akuten och hög uppfyllelse av vårdgarantin. Även vad gäller överbeläggningar ligger sjukhuset bra till.

Magnus Cernerud, verksamhetschef för både akutkliniken och medicin- och geriatrikkliniken förklarar att det bygger på ett gott samarbete inom hela sjukhuset och en välbemannad akutmottagning.

– Vi arbetar hårt för att ingen ska blir kvar på akuten längre än nödvändigt och det bygger på att det finns lediga platser på andra avdelningar. Nu en fredagseftermiddag har vi till exempel 29 av 63 platser lediga på medicin- och geriatrikkliniken, säger han.

Patienter som inte behöver läggas in får en ­kallelse med sig hem med ett återbesök på relevant avdelning max några dagar senare. Det ger trygga patienter menar Magnus Cernerud, vilket också visar sig i siffrorna inom patientnöjdhet där man placerar sig i den övre tredjedelen i rankningen. Inom delområdena helhetsintryck, respekt och bemötande inom slutenvården ger patienterna goda betyg.

Micael Edblom, sjukvårdsdirektör för verksamhetsområde psykiatri, rehabilitering och diagnostik, säger att dagliga avstämningar mellan personalgrupper är en viktig del i arbetet.

– Varje morgon samlas alla vårdenhetschefer tillsammans med chefssjuksköterskan för att gå igenom läget med vårdplatser och om något hänt som kan tänkas påverka dagens flöden, säger han.

Förlossningsvården är ett av de ­delområden där sjukhuset levererar i topp, delad andraplats med Höglandssjukhuset, omsprungna av Hudiksvalls sjukhus. Få bristningar och en hög andel icke-instrumentell vaginala förlossningar bidrar till bra siffror. Förlossningsområdet har inte haft lika många delindikatorer i Dagens Medicins ­tidigare rankningar vilket kan ha bidragit till att Värnamos kvalitetsarbete nu märks tydligare i statistiken.

– Förlossningsvården är ett exempel på en verksamhet där ledningen för klinikerna har ett intresse av kvalitetsutveckling och där man arbetar mycket ur patienternas perspektiv, säger Kjell Ivarsson, sjukvårdsdirektdör verksamhetsområde kirurgi där förlossing ingår.

Verksamhetschefen för kvinnokliniken, Christina Gunnervik, är märkbart tagen när hon nås av beskedet.

– Jag är så stolt över mina medarbetare, vi jobbar verkligen hela tiden för att förbättra oss. Vi har under många år tittat på våra siffror och jämfört oss med den övriga Sydöstra sjukvårdsregionen och det gör att vi är på tårna.

– Jag ska sluta som chef nu efter 20 år här så det känns otroligt bra, att kunna sluta med flaggan i topp, säger Christina Gunnervik.

Inom den tyngsta kategorin, medicinsk kvalitet, hamnar Värnamo först på tionde plats. Men avståndet upp till kategoriettan Vrinnevi är inte tillräckligt utslagsgivande för att rubba Värnamos seger. Här finns dock förbättringspotential. I delkategorin stroke hamnar Värnamo i bottenskiktet, något man enligt Agneta Ståhl är medvetna om.

– Vi har haft en flaskhals bland annat när det kommer till tid till trombolys. Vi har försökt att ta reda på varför det ser ut så och det har gjorts flera förbättringar. De siffror vi har tittat på från 2018 ser mycket bättre ut, säger hon.

Organisationen inom Region Jönköpings län skiljer sig från många andra regioners organisation. Agneta Ståhl, Micael Edblom och Kjell Ivarsson ansvarar för varsitt sjukvårdsområde på regionens alla tre sjukhus. Det gör att alla tre gläds åt Värnamos och Höglandssjukhusets topplaceringar.

Regionens tredje sjukhus, Länssjukhuset Ryhov, vann fyra år på raken mellan 2012 och 2015, men hamnar nu på en sjundeplats.

– Självklart vore det fantastiskt om vi kunde ta alla tre översta platserna men vi är ödmjuka för att det är många indikatorer som spelar in, säger Agneta Ståhl.

Delplaceringar

Medicin: 10
Patientenkät: 13
Tillgänglighet: 1
Trycksår: 9
Överbeläggningar: 5
Hygien: 2
Ekonomi: 14

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev