Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Lilla Oskarshamn står stadigt på toppen

Publicerad: 16 januari 2013, 05:55

På hemsidan utlovar Oskarshamns sjukhus vård ”för bästa omtanke och hälsovinst”. Det är sannolikt inte bara ord utan även verkstad.


Ämnen i artikeln:

Oskarshamns sjukhusLandstinget i Kalmar län

Små sjukhus är ofta ifrågasatta. Dygnet runt-verksamheten dras ­successivt in och alltmer av vården koncentreras till storsjukhusen. Oskarshamn är inget undantag. Det är det minsta av tre sjukhus i Landstinget i Kalmar län och har känt av struktur­förändringarna.
– När akutkirurgin försvann i början av 2000-talet dog lite av sjukhusets själ. Men det sporrade samtidigt personalen inom de verksamheter som vi har, säger sjukhuschef Bibi Hidén.

När Dagens Medicin meddelar henne att ­Oskarshamns sjukhus sammantaget har bäst resultat bland de mindre sjukhus som jämförts blir hon förstås glad.
– Är det sant? Jag börjar nästan gråta, så lycklig blir jag. Jag vet att det alltid finns de som opponerar sig mot sådana här jämförelser men jag är fruktansvärt stolt över detta och det arbete vår personal gör, säger Bibi Hidén.

I dag har Oskarshamns sjukhus dygnet runt­verksamhet inom internmedicin och planerad vård inom kirurgi och ortopedi. Habilitering, rehabilitering och radiologi finns också. 350 personer arbetar inom vården och sjukhuset har drygt 80 vårdplatser. Den glöd som Bibi Hidén talar om ser alltså ut att ha gett resultat enligt kvalitetsregister och patient­enkäter de senaste åren. Bra resultat inom främst höftprot­eskirurgi, stroke- och hjärtinfarktsvård är några anledningar till sjukhusets förstaplats. Tillgänglighet och vårdhygien är andra.

Bibi Hidén hoppas att utmärkelsen ska stimulera till fortsatta ansträngningar.
– Det är svårare att ifrågasätta ett litet sjukhus som visar bra resultat. Så medicinsk kvalitet och bemötande är viktiga redskap för oss, säger hon.

För stunden ser Bibi Hidén dock inte något direkt hot mot Oskarshamns sjukhus. Men en framtida regionalisering kan komma att rita om sjukvårdskartan.
– Fast jag tror på en decentralisering av vården. De små sjukhusen kommer att ha en viktig roll även i framtiden. Vi arbetar nära en åldrande befolkning och ger en högkvalitativ vård, säger Bibi Hidén.

Chefläkaren Lars Good är något mer avvaktande till Dagens Medicins jämförelser.
– Jag har en grundmurad vetenskaplig syn på faktainhämtning och blir lite frågande när man slår ihop resultat och viktar dem subjektivt på olika sätt, säger han.

Eftersom han även tidigare har sett att sjukhuset utmärker sig i de delar som betonas i jämförelsen tycker han ändå att uppmärksamheten är positiv.
– Den ska ses som en eloge, en belöning för dem som jobbar hårt på sjukhuset, säger han.

Både Bibi Hidén och Lars Good pekar på att sjukhuset inte vilar på lagrarna utan vill mer. Patient­säkerhetsarbetet ska vässas, vårdtider kortas och samarbetet med kommunerna bli bättre.
– Sen behöver vi rekrytera läkare, särskilt internmedicinare, säger Bibi Hidén.
Ortopeder är annars det som är lättast att locka till Oskarshamn.
– Det är roligt att arbeta i en verksamhet som visar kvalitet. Jag tror att det är själva nyckeln, säger Bibi Hidén.

Relaterat material

2:a plats: Bollnäs bra på medicinsk kvalitet2: a plats: Näst bäst mindre sjukhus

3:e plats: Klarar den tuffa konkurrensen

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev