Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Linköping tillbaka på toppen

Publicerad: 14 januari 2015, 05:00

Linköping tar sitt andra guld på tre år i de svenska sjukhusens tungviktsliga. Förklaringen ligger i brett och mångårigt kvalitetsarbete, tror Margarita Callander, strokeansvarig läkare vid neurologkliniken, klinikchefen Patrick Vigren och sjukhusets vårddirektör Tommy Skau.

Konsekvent och idogt arbete är receptet när Universitetssjukhuset i Linköping återtar titeln som bästa universitetssjukhus.


Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset i LinköpingRegion Östergötland

– Hamnar vi på förstaplats igen? Det gläder mig oerhört, säger Tommy Skau, vårddirektör vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Sjukhuset vann 2012, tog ett steg ner på prispallen och var näst bäst 2013 och är nu tillbaka på toppen.

– Vi känner att vi har haft stadigt goda resultat och känner oss trygga med den verksamhet som vi bedriver. Om man sedan hamnar på första, andra eller tredje plats, det är nog mycket slump som spelar roll, fortsätter Tommy Skau.

Slump eller inte. Både ortopedi och hjärtsjukvård är områden där Linköping 2014 var bäst av landets sju universitetsjukhus och, framhåller Tommy Skau, länge har varit duktiga på. Han vill inte peka på någon specifik åtgärd utan konstaterar att det handlar om ett mångårigt fokus på kvalitetsfrågor.

– Det är ingen quick-fix det här utan något som man måste jobba länge med.

Strokevård, där sjukhuset också är bäst 2014,
är ett område där sjukhuset spottat upp sig under senare tid, som Tommy Skau uttrycker det.

Neurologklinikens verksamhetschef Patrick Vigren tillkännager med ett litet skratt att han vet att hans klinik är bäst på strokesjukvård.

Varför?

– Vi har arbetat väldigt strukturerat med stroke under flera år och nu har det burit frukt.

Han förklarar att sjukhuset jobbat mycket med arbetsformerna och nu har en gemensam rond för alla professioner. En annan faktor som påverkat Linköpings resultat är den samverkan som gjort att det tar emot komplicerade fall från andra sjukhus i regionen.

– Utbytet har gjort oss bättre, absolut. Vi bygger upp en mycket större erfarenhetsbas då, säger Patrick Vigren.

Han är noga med att understryka personalens kompetens och lyfter särskilt fram den strokeansvariga läkaren Margarita Callander.

Hon tror att den enkla förklaringen till sjukhusets framgång är att:

– Vi följer riktlinjer. Vi är bra på det, uppenbarligen.

Margarita Callander förklarar att det i sin tur handlar om motivation – och att alla inte bara vet att riktlinjerna ska följas, utan också varför.

– Det gör att engagemanget sprider sig, säger hon.

Men landets bästa universitetssjukhus är inte bäst på allt. När det kommer till cancervård hamnar det på en sjundeplats, något Tommy Skau säger att de är väl medvetna om.

– Det är lite grann vår akilleshäl. Vi har ett stort fokus på det och det finns klara förbättringsområden, säger han och nämner framför allt ledtider.

Även på det svårmätta området vårdhygien ligger sjukhuset i botten.

– Det är vi väldigt olyckliga över, vi har tagit till oss alla de angreppssätt som lanserats från SKL. Vi känner oss olyckliga över att det inte har gett bättre utdelning, säger Tommy Skau.

Här är alla parametrarna i Bästa sjukhuset 2014

Delplaceringar

Medicinsk kvalitet: 2

Vårdgaranti: 1

Patientenkäter: 2

Ekonomi: 1

Hygien: 7

Väntetider på akuten: 1

Vårdplatsläge: 4

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev