Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Många hade frågor – här är svar på de vanligaste

Publicerad: 23 januari 2013, 11:50

Det har nu gått en vecka sedan vi utnämnde Bästa sjukhuset 2012 och vi har fått en hel del frågor. Här är svar på de vanligaste.


Var ligger mitt sjukhus till i rankningen? Och varför publicerar ni inte hela listan?

Som vi skrev när Bästa sjuk­huset presenterades, får ni den inte i år. Vi har denna första gång med jämförelsen valt att fokusera på det positiva och att lyfta fram de goda exemplen.

Men vi har förstått att många vill ha längre listor och ni kan räkna med att det blir det nästa år. Hur lång och hur detaljerad rankningen då blir beror dock på hur bra under­laget är.

Ett problem är att en del sjukhus som hamnar långt ned på rankningen gör det delvis på grund av bristande rapportering. Visserligen har vi bestämt att sjukhus som inte visar siffror inom ett visst område hamnar i botten där. Men när flera sjukhus är i samma sits vill vi ha bättre underlag för att rangordna dem sinsemellan. För att skilja sjukhus som ligger långt ned på listan åt krävs därför ytterligare förfining av hur vi gör.

Varför har ni inte tittat på psykiatrin när ni har rankat sjukhusen?

Det skulle vi gärna ha gjort. Tyvärr har det i Öppna jämförelser, som rankningen till stor del bygger på, inte funnits data på sjukhusnivå när det gäller psykiatrin som vi har kunnat använda. De data som finns för enskilda vårdgivare gäller rättspsykiatri och då ser indelningen väldigt annorlunda ut än den vi använt oss av.

När det gäller nationella patientenkäter finns det sådana för psykiatrin, men dem har vi valt bort på grund av låg svarsfrekvens.

Varför har inte Lidköpings sjukhus fått vara med när ni rankade sjukhus?

Lidköping, liksom en del andra sjukhus, ingår i sjukhusgrupper där det har varit ganska många siffror som har gällt hela sjukhusgruppen.

Nu fick dessa sjukhusgrupper nöja sig med att vara representerade i gruppen mellanstora sjukhus, när det gick med siffror för förlossningssjukhuset, annars med siffror för hela sjukhusgruppen.

Om det på ett bra sätt hade gått att bedöma sjukhus i en sådan sjukhusgrupp vart och ett för sig hade vi gjort det, och kanske går det nästa år om fler källor används.

Har sjukhusen själva skickat in siffror till er?

Nej, inga siffror har skickats in direkt till Dagens Medicin, utan alla data kommer från olika mätningar och register som sjukhusen själva har bidragit med uppgifter till. Den viktigaste källan har varit Öppna jämförelser.

Kommer ni att utse nya bästa sjukhus nästa år – och i så fall på samma sätt?

Visst korar vi de bästa sjukhusen nästa år också – det här är en början. Till 2013 räknar vi med att kunna utgå från ännu fler uppgifter, till exempel sneglar vi på de mätningar av överbeläggningar i sjukvården som nu har satt fart. Det kan också mycket väl bli fler kategorier än nu.

Tips på fler källor till rankningen och synpunkter på hur den ska eller inte ska göras är varmt välkomna!

Lisa Blohm är redaktionschef på Dagens Medicin

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev