Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Medarbetarnas förslag ledde till vinst

Publicerad: 23 mars 2016, 05:00

GLÄDJEBESKED. Petra Hinnen och Elmar Keppel på medicinkliniken tackar medarbetarna för förstaplatsen men tycker ändå att det finns förbättringsarbete kvar att göra, främst kring arbetet med multisjuka äldre. Foto:

Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Kontinuitet och engagemang är vad som håller Oskarshamns sjukhus kvar i toppen, tror cheferna.


Ämnen i artikeln:

Oskarshamns sjukhusLandstinget i Kalmar län

Sjukhuschefen Bente Transö blir överlycklig när Dagens Medicin ringer.

– Å, vad härligt! Det var ju helt fantastiskt.

Är du förvånad?

– Vi visste att ni skulle göra en sammanställning men kände inte riktigt till vad underlaget skulle bli, och därför inte heller hur våra resultat skulle se ut.

Oskarshamns sjukhus drar nytta av den lilla organisationen för att samverka och lära av varandra, säger Bente Transö.

– Vi har inte heller haft några organisationsförändringar de senaste åren, utan har kunnat jobba långsiktigt med kvalitet och förbättringsarbete.

Sjukhuset håller greppet om förstaplatsen i medicinsk kvalitet, den i särklass tyngst vägande parametern. De överträffar med råge alla konkurrenter inom vård av patienter med ortopedi och ljumskbråck, och är även starka inom hjärta och stroke­vård. Själva vill de även lyfta upp arbetet med sömnapné, där de varit bäst i riket två år i rad.

– Vår behandling av hjärtinfarkt har förbättrats avsevärt, liksom hjärtsvikt, som är vår största återinläggningsgrupp. Nu har vi personcentrerad vård hela vägen, redan vid ankomsten får patienten en broschyr om vårdkedjan. Inom två veckor får man tid på vårdcentral med inte bara hjärtsviktskontroll utan även helheten, ofta har de ju kol eller diabetes. Förhoppningsvis gör detta att patienterna kommer tillbaka mindre ofta, säger Petra Hinnen, verksamhetschef för medicinkliniken.

Elmar Keppel är medicinskt ledningsansvarig för samma klinik, och duon återkommer gång på gång till att nyckeln är engagerade medarbetare.

– Vi har hjärtteam, stroketeam och diabetesteam. Medarbetarna kommer med förslag på hur man kan göra vården bättre och mer patientsäker, allt bygger på deras idéer och engagemang, säger Elmar Keppel.

– De senaste åren har vi sett att om man visar också de negativa sakerna och förklarar varför det ser ut så, så får man ny energi och kan förbättra verksamheten, säger Petra Hinnen.

Vad finns kvar att förbättra?

– Vi måste intensifiera samarbetet med primärvården kring de multisjuka äldre. Kalmar län har Sveriges äldsta befolkning och att jobba med de mest sjuka äldre är en stor utmaning. Vi har flera projekt i lådan som ska påbörjas, exempelvis en specialistakutmottagning som vi ska bygga upp.

Oskarshamn tappar däremot inom hygien, som inkluderar vårdrelaterade infektioner och följsamhet till klädkrav.

– Vi har patientsäkerhetsronder där vi följer upp detta. Men vi får ju titta på om vi har halkat ner, säger Bente Transö.

Vinsten kommer inte göra att hon och hennes kolleger slappnar av, menar hon.

– Nej, det här är en stor inspiration för hela verksamheten och underlag till utveckling.

Läs mer i Bästa sjukhusets databas!

Delplaceringar

Medicin: 1
Tillgänglighet: 3
Hygien: 13 (delad)
Patientenkäter: 1
Trycksår: 5
Överbeläggningar: 4 (delad)

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev