Bästa sjukhuset
Medicinsk kvalitet tar Norrland till toppen
Publicerad: 18 januari 2017, 05:00
VINNARE. Magnus Hedström, chef på hjärtcentrum, Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Elisabeth Olofsson Karlsson, chef cancercentrum. Foto: Johan Löf/Bildbyrån
Bäst på medicinsk kvalitet. I mycket hård kamp förde det Norrlands universitetssjukhus i Umeå till toppen i Bästa sjukhuset 2016.
– Va? Så otroligt glädjande för patienter i länet och regionen och för våra medarbetare. Det är fantastiskt roligt att få glädjas med dem som sliter varje dag och ser till att vården fungerar.
Så reagerar Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting, när Dagens Medicin ringer upp och gratulerar till att Norrlands universitetssjukhus, Nus, för andra gången kammar hem förstaplatsen i Bästa sjukhuset.
– Det jag spontant tänker på är att vi har tre välfungerande sjukhus i länet. Om den högspecialiserade vården ska vara i topp krävs ett bra samarbete med sjukhusen i Skellefteå och Lycksele, vilket vi har, säger hon.
Klassen universitetssjukhus har de senaste tre åren bjudit på mycket tuff konkurrens i toppen mellan Linköping och Umeå. Så även på årets lista, där trean Karolinska universitetssjukhuset har en bit upp till toppduon.
Grundläggande för att Umeå vinner – om än på målsnöret – är att sjukhuset tar tillbaka förstaplatsen från Linköping i den viktigaste kategorin: medicinsk kvalitet.
Inom denna kategori toppar Nus i sin tur de tunga delkategorierna hjärta och cancer. Sjukhuset kommer också etta inom ljumskbråck och tvåa i delkategorierna stroke och gynekologisk kirurgi.
– Vi har länge legat bra till inom hjärtsjukvården. Det är roligt att vi nu hamnar längst fram också inom cancersjukvård, säger Ann-Christin Sundberg.
Hjärtsjukvården på Norrlands universitetssjukhus är samlad under ett tak, hjärtcentrum. Detta faktum är bidragande till de bra resultaten, enligt verksamhetschefen Magnus Hedström.
– Vi äger alla våra egna resurser, som thoraxoperation, thoraxanestesi, PCI-lab, invasiv arytmiverksamhet, klinisk fysiologi och hela den övriga kardiologin, inklusive öppenvården. Vi har oerhört smidiga interna flöden och extremt korta ledtider, säger han.
Vidare pekar Magnus Hedström på ett systematiskt förbättringsarbete med grund i Sveriges Kommuners och Landstings Öppna jämförelser.
– Vi har till exempel jobbat specifikt med att förbättra hjärtsviktsvården inom både öppen- och slutenvården. Och inom sekundärprevention efter hjärtinfarkt tycker jag att personalen har gjort ett jättejobb efter några år med vikande siffror. Grunden ligger i otroligt engagerade och motiverade medarbetare, säger han.
Kirurgiska parametrar väger tungt i delkategorin cancer, som alltså Nus också toppar. Torbjörn Myrnäs, verksamhetschef på kirurgcentrum, är glad men lite överraskad över beskedet.
– Vi har jätteengagerad personal och jätteduktiga kirurger. Samtidigt brottas vi nu med stora bekymmer med brist på vårdplatser, så därför är den spontanta reaktionen också viss förvåning över att Nus kommer etta.
De standardiserade vårdförloppen är bidragande till de goda resultaten inom cancerområdet, enligt Elisabeth Olofsson Karlsson, verksamhetschef på cancercentrum vid Nus.
– Det handlar om systematiskt arbete om att korta ledtider med bibehållen kvalitet. Vårt regionala cancercentrum som ligger centralt på sjukhuset spelar en viktig roll i detta arbete. Där har man en stark koppling till det kliniska arbetet, säger hon.
Överlag har Nus Sveriges mest nöjda patienter inom universitetssjukvården, sett till resultaten på patientenkäter.
– Vi har under lång tid haft ett bra förtroende för sjukvården på Nus. Jag tror inte våra patienter är mindre kräsna än andra. De vet vad de vill och de kommer med bra synpunkter på vården, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Ann-Christin Sundberg.
Med årets seger i Bästa sjukhuset reducerar Nus siffrorna gentemot Universitetssjukhuset i Linköping. Sjukhusen är de enda som vunnit klassen universitetsjukhus där de nu står på två respektive tre segrar.
– Kanske har vi en fördel av att båda våra sjukhus är ganska små för att vara universitetssjukhus. Då kan det vara lättare att få rutiner och flöden på plats, tror Ann-Christin Sundberg.
På Nus tittar man gärna på sin ”rival” för att hitta saker som eventuellt kan förbättras.
– Det är viktigt att lära av varandra. Inom kort ska vi till exempel åka dit ner för att studera hur de organiserat vården inom hjärt- och kärlkirurgi även om det inte är säkert att vi ska göra precis som de gjort, säger Ann-Christin Sundberg.
Delplaceringar
Medicin 1
Tillgänglighet 3
Hygien 5
Patientenkäter 1
Trycksår 4
Överbeläggningar 5
Ekonomi 5
Relaterat material
Linköping imponerande tvåa i jämn kamp
Medicinsk kvalitet tar Karolinska till tredjeplatsen
Här är hela topplistan över landets bästa sjukhus
Så utser Dagens Medicin vinnarna
Strokesjukvård lägger grunden till ny vinst
Jämnhet och kapade ledtider tar Västervik till historisk seger
Tillgänglighet ger Värnamo andraplats
Bronspeng till Danderyds sjukhus
Lasarettet i Motala försvarar andraplatsen ...
Capio S:t Göran är kvar på tredje plats