Bästa sjukhuset
Oskarshamn är tillbaka på guldplats
Publicerad: 23 januari 2019, 04:00
Birgitta Hjalmarsson och Anthony Mohlin på Oskarshamn sjukhus, som på nytt tagit hem förstaplatsen i kategorin mindre sjukhus. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
Oskarshamn står åter högst upp på prispallen i kategorin mindre sjukhus. Vinsten bottnar i nöjda patienter och fina resultat inom ortopedi och stroke.
– Jösses, det är nästan så jag blir lite tårögd. Helt otroligt! utbrister Birgitta Hjalmarsson, sjukhuschef vid Oskarshamns sjukhus, när Dagens Medicin ringer för att gratulera till topplaceringen.
– Vi har så fantastiskt duktiga medarbetare. Den här vinsten är ännu ett bevis på det, fortsätter hon.
Det är inte första gången Oskarshamn tar hem utmärkelsen Bästa sjukhuset inom kategorin småsjukhus, som är akutsjukhus utan förlossning. Oskarshamn har vunnit hela fyra gånger tidigare: 2012 samt 2014, 2015 och 2016.
Men den fleråriga vinstsviten bröts förra året då man med väldigt små marginaler blev passerad på upploppet av Capio S:t Görans sjukhus och Norrtälje sjukhus.
– Att tappa vår topplacering sporrade oss. Vi började genast fundera över vilka förbättringar som kan göras, säger Birgitta Hjalmarsson.
Och ansträngningen verkar alltså ha gett resultat. Oskarshamns sjukhus utmärker sig inom flera områden i 2018 års rankning. Av landets småsjukhus har man de nöjdaste patienterna, baserat på svar i patientenkäter från 2018. Siffrorna är höga när det gäller helhetsintrycket av både den öppna och den slutna vården. Oskarshamn uppvisar också fina resultat när det gäller respekt och bemötande.
– Att sätta patienten i fokus är oerhört viktigt. Här är ortopedkliniken extra framgångsrik och jag vet att andra enheter på sjukhuset inspireras av deras arbetssätt, säger Birgitta Hjalmarsson.
När det gäller den tunga medicinkategorin kniper Oskarshamns sjukhus en fjärdeplats. De medicinska resultaten är bland annat bra inom strokevården. När det gäller andelen patienter med stroke som får statiner vid utskrivning är Oskarshamns sjukhus bäst i landet. De senaste åren har man gjort flera satsningar för ett bättre omhändertagande av patientgruppen, exempelvis ett införande av multidisciplinära team.
Ett annat starkt kort är som sagt ortopedin där sjukhuset tar hem en tredjeplats. Här ses fina siffror när det gäller implantatöverlevnad vid total höftledsoperation. Man har också hög patienttillfredsställelse efter total höftprotesoperation.
Framgångsreceptet är kompetensfokusering, god planering och trygga patienter, menar Anthony Mohlin som är verksamhetschef på ortopedkliniken.
– Det är en styrka i sig att verksamheten är elektiv. Det medför att oplanerade och akuta fall inte stör arbetsflödet alltför mycket. Eftersom vårt schema läggs ett halvår i taget vet även medarbetarna exakt vad som ska göras varje dag när de kommer till jobbet, säger han.
Trygghet försöker man skapa på flera sätt, till exempel får alla som ska opereras sin operationstid direkt i handen. Det finns också ett strikt PAL-system, patientansvarig läkare, och samma läkare följer patienten under hela vårdprocessen: från att remissen kommer in, till ingrepp och eftervård. Frågetecken försöker man räta ut direkt och patienten kan när som helst ringa till kliniken med sina frågor, påpekar Anthony Mohlin.
Vilka råd ger du andra sjukhus som vill lyckas med sin ortopediverksamhet?
– Att arbeta med både stora och små frågor. Att göra bra operationer är självklart en viktig del men det räcker inte. Man måste se helhetsbilden.
Sedan förra årets upplaga av Bästa sjukhuset har Oskarshamn bland annat förbättrat sig när det gäller att undvika trycksår, där man klättrar till plats 4 från plats 15 i årets mätning.
– Här har flera insatser skett den senaste tiden. När jag såg att vi tappade placeringar inom trycksårskategorin under fjolårets rankning fick vår patientsamordnare i uppdrag att ordna ytterligare utbildningsinsatser på sjukhuset, säger Birgitta Hjalmarsson.
Ett område som kan förbättras framöver är till exempel diabetesvården där Oskarshamns sjukhus halkat ned en rejäl bit sedan sist. En del arbete finns också kvar inom hygienkategorin, som handlar om förekomsten av vårdrelaterade infektioner och hur basala kläd- och hygienrutiner följs. Här slutar sjukhuset på tionde plats.
Delplaceringar
Medicin: 4
Patientenkät: 1
Tillgänglighet: 5
Trycksår: 4
Överbeläggningar: 9
Hygien: 10
Ekonomi: 7