Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Regionen som leder medaljligan

Publicerad: 15 januari 2015, 14:41

Fem av landets bästa sjukhus – däribland alla vinnarna – ligger i samma sjukvårdsregion.


När Dagens Medicin publicerade resultatet i Bästa sjukhuset 2014 stod det klart att vinnarna i de tre kategorierna alla tillhörde Sydöstra sjukvårdsregionen. Sydöstra regionen, som består av Region Jönköpings län, Landstinget i Kalmar län och Region Östergötland, hade totalt fem sjukhus på pallplats.

Men på Region Östergötland, som hade ett sjukhus på medaljplats i varje kategori, firade man inte för det. I alla fall inte till en början.

– Den första reaktionen när vi fick beskedet var att vi började problematisera. Det här kan inte riktigt stämma. De har inte tagit hänsyn till det. Vi är inte bäst på det här. I stället för att säga: Vad roligt! säger regiondirektör Barbro Naroskyin till Dagens Medicin.

Så ni började idka självkritik i stället för att öppna champagneflaskor?

– Hela tiden. Så är den grundläggande attityden i Östergötland. Det är trist att vi inte kan unna oss att fira. Men sedan tänkte jag: Det är kanske är just det här som är framgångsfaktorn. Att vi aldrig lutar oss tillbaka och säger att vi är vi nöjda eller nu är vi bäst.

Barbro Naroskyin tror att framgångarna beror på lagarbete, samarbete med primärvården och att alla kringfunktioner som it och lokaler också måste fungera.

– De basala delarna. Vi vill vara bra, vi vill bli bättre.

Vilken region eller vilket landsting vill inte vara bra?

– Jag tror att alla regioner jobbar med förbättringar och att alla vill bli bättre. Vi har också en bra samverkan med universitet och bra samverkan med sjukvårdsregionen, säger Barbro Naroskyin.

Något som flera läsare noterade i samband med Bästa sjukhuset var att vinnarna också har samma journalsystem och att systemet dessutom är detsamma i primär- och slutenvården. Barbro Naroskyin tror inte att det har varit den starkaste faktorn.

– Om man ska var riktigt krass så är det faktiskt bara samma namn än så länge. Vi jobbar på att vi ska ha samma innehåll och utgå från samma vårdprogram. Det är ett stort arbete vi har i vår sjukvårdsregion, säger hon.

Något som Barbro Naroskyin däremot tror kan ha bidragit till Region Östergötlands framgångar är det som kallas för sidledsansvar, där vårdpersonal tar hänsyn till hela vårdkedjan.

– Vi låter inte patienten vara utan information, utan berättar alltid om vad som händer i nästa steg. Vi kastar inte över en massa uppgifter på någon annan. Vi tar ansvar för det som är nödvändigt för att hela vårdkedjan ska fungera.

Efter att beskedet om Bästa sjukhuset lade sig under onsdagen uppmanade Barbro Naroskyin trots allt alla att unna sig att fira. Hon har också lovat att återkomma till hur Region Östergötlands 12 000 medarbetare ska uppmärksammas då det inte handlar om en ”one man show” utan många bäckar små, som hon uttrycker det.

Blir det ännu fler av Östergötlands eller sjukvårdsregionens sjukhus på pallplats 2015?

– Om vi fortsätter att jobba som i dag så är det väl möjligt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev