Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Ryhov ohotad segrare

Publicerad: 14 januari 2015, 05:00

Sjukhusdirektör Ann-Marie Schaffrath och Robert Bielis, överläkare på strokeenheten, är två glada men ödmjuka segrare.

Foto: Mikael Fritzon

Den som tror att Ryhovs sjukhus börjar få hybris tror fel. Att sjukhuset även i år placerar sig bäst i jämförelse med andra i kategorin mellan­stora sjukhus, kom som en överraskning. Igen.


I alla fall enligt sjukhusdirektören Ann-Marie Schaffrath.

– Vi är ödmjuka inför detta och jag har tänkt att det inte är möjligt att vi skulle bli bäst i år igen. Efter tidigare års placeringar har vi skojat och sagt att nu kan det bara bli sämre, säger hon.

Och sjukhusets delplaceringar är inte riktigt lika övertygande som i fjol. Även om det totalt sett visar bäst resultat så hamnar det inom områden som vårdhygien, vårdplatsläge och patientenkäter något lägre i årets jämförelser. Inom medicinsk kvalitet, som väger tungt i bedömningen, låg sjukhuset i fjol i topp, men kommer i år som nummer två.

– Det kanske inte handlar om att vi har blivit så mycket sämre, andra kan ju bli bättre också. Jag har svårt att se någon förklaring till detta, säger Ann-Marie Schaffrath.

Andra parametrar visar att Ryhov tagit några steg framåt, där framför allt strokesjukvården sticker ut.

Sedan hösten 2012 har sjukhuset effektiviserat arbetet med den akuta strokevården, vilket lett till att fler patienter kunnat få trombolys snabbt.

– Patienter med misstänkt stroke förs omgående från ambulans till datortomografi. Där finns även möjlighet att ge trombolys så snart en blödning är utesluten. Vi har förkortat tiden till trombolys från en dryg timme till runt 40 minuter. Tillsammans med ambulans, akut, intensivvård och laboratoriet har vi hittat ett snabbt omhändertagande, säger Robert Bielis, överläkare på strokeenheten.

Årets utnämning innebär att sjukhusledningen vid Ryhov än en gång bjuder hela personalen på tårta. Det brukar bli uppåt 250 stycken, om alla ska få en bit.

I fjol dekorerades de med texten Tillsammans tar vi nästa steg.

På årets tårta blir det: Tillsammans blir vi ännu bättre.

– Det är viktigt att alla medarbetare får känna sig delaktiga i den här utnämningen. Alla jobbar ju på för att vi ska ge en bra vård och hela tiden göra förbättringar, säger Ann-Marie Schaffrath.

Vad har sjukhuset för fokus framöver?

– Ekonomin är inte i balans. Den måste vi få bukt med, utan att detta påverkar kvalitén. Vi arbetar med personcentrerad vård där patienten är del i en process. Om vi har fokus på detta så använder vi både resurser och tid på bästa sätt. Det är bra för patienten och förhoppningsvis för ekonomin också, säger Ann-Marie Schaffrath.

Här är alla parametrarna i Bästa sjukhuset 2014

Relaterat material

Här är hela listan över Bästa sjukhusen

Linköping tillbaka på toppen

Vrinnevisjukhuset tillbaka på prispallen

Hyllad ortopedi bidrog till vinsten

Örebro en raket bland universitetssjukhusen

Första medaljen till sjukhuset på ön

Bäst medicinskt men tappar förstaplatsen

Förra årets segrare omkörd i medicinsk kvalitet

Vårdhygien ett område att arbeta med i Motala

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev