Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Ryhov sätter resultatet på tavlan

Publicerad: 16 januari 2013, 05:55

Länssjukhuset Ryhov i Jönköping är bäst i landet i kategorin Mellanstora sjukhus. Sjukvårdsdirektör Ann-Marie Schaffrath (i mitten) trodde på en hög placering men hade inte väntat sig en vinst. Bredvid henne chefredaktören Mikael Nestius.

Foto: Johan Werner

På Länssjukhuset Ryhov blandas glädjeutrop med försiktig optimism över att utses till Bästa sjukhus 2012.


– Det känns fantastiskt! utbrister Ann-Marie Schaffrath, sjukvårdsdirektör på sjukhuset, när hon får kommentera vinsten.

Inom sin klass placerar sig Länssjukhuset Ryhov inte bara etta totalt sett, utan också i topp i kategorin medicinsk kvalitet, den kategori som väger allra tyngst i Dagens Medicins jämförelse. Även vad gäller patienternas åsikter ligger sjukhuset högst upp.

Ann-Marie Schaffrath, som har jobbat på sjukhuset i knappt två år, har upplevt att det är mycket som är bra på sjukhuset, men är ändå lite förvånad över topplaceringen.
– Att vi skulle hamna relativt högt upp, det trodde jag. Sedan är jag naturligtvis glad över att vi hamnade högst upp, säger hon.

Ann-Marie Schaffrath tycker ändå att det finns mycket som kan bli bättre. Uppfyllelse av vårdgarantin är en sådan punkt, där också Dagens Medicins sammanställning visar att sjukhuset hamnar på den nedre halvan.
– Patientmedverkan och kostnadseffektivitet är väl det vi inte är så bra på, säger Ann-Marie Schaffrath och tillägger att bland annat väntetiderna inom cancervården måste kortas och cancerpatienter få snabbare besked om vad som ska hända.

Om hon själv får peka på sjukhusets starka sidor är duktiga chefer och medarbetare det första som kommer upp. Både sjukhuset och landstinget har jobbat med förbättringsarbete under lång tid och det märks, menar hon.
– Vi är vana vid att tänka utifrån patienten och förbättra arbetet utifrån det. Sjukhuset har resultattavlor i nästan alla verksamheter. Det är inget man bara har ställt upp, utan något som man jobbar med som ett verktyg.

Sjukhusets chefläkare Axel Ros ser vinsten som en bekräftelse på att sjukhuset gör bra saker. Att öppet arbeta med resultat tror han är viktigt. Det kan sporra verksamheter och medarbetare till ständig förbättring, samtidigt som det skapar möjligheter att lära av andra. Han jublar dock försiktigt eftersom han tycker att den här typen av jämförelser är svåra att göra.
– Det är jätteroligt att vi hamnar etta på den här listan även om jag inte tror att vi säkert kan säga att vi är det bästa sjukhuset, säger han.

I Dagens Medicins sammanställning sticker arbetet på intensivvårdskliniken ut på ett positivt sätt. Enligt klinikens verksamhetschef Martin Holmer beror det på att kompetensen hos medarbetarna, från undersköterskor till sjuksköterskor och läkare, är god och stabil. Det finns också en bra och stabil bemanning av specialistsjuksköterskor. Men övergången för patienter som ska skickas till vanliga avdelningar kan bli bättre.
– Vi upplever att det finns ett glapp i kompetens där. Det vi pratar om, men inte har ännu, är att öppna en intermediär vårdavdelning, berättar Martin Holmer.

Axel Ros tror att sjukhusets placering bland annat beror på ett långsiktigt arbete, även på landstingsnivå.
– Till syvende och sist har det att göra med att vi har duktiga medarbetare som arbetar hos oss och helt enkelt gör ett bra jobb, säger han.

Relaterat material

2:a plats: Sunderby högt i klasserna

3: e plats: Vrinnevis IVA tar topplats

4:e plats: Värnamo lyfts av enkäter

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev