Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Sök fakta om ditt sjukhus i vår databas!

Publicerad: 23 mars 2016, 05:00

I år lanserar vi en databas på Dagens Medicins sajt. Där kan du själv göra sökningar i underlaget för vår rankning av landets sjukhus inom olika områden.


Dagens Medicins egen rankning finns i topplistor på sajten. Men i själva databasen hittar du underlag, parameter för parameter. Du kan se hur ett sjukhus ligger till jämfört med andra på enskilda parametrar. Uppgifterna är hämtade från sjukhusens egen data.

Exempel: Sök på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Där kan du bläddra till området Cancer och då se parametern Andel kvinnor som opereras för invasiv bröst­cancer utan att ny operation behöver utföras. Värdet från källan anges, samt medianen bland alla sjukhus som har parametern och slutligen hur sjukhuset rankas i just denna parameter bland alla akutsjukhus i underlaget. I detta fall är sjuk­huset rankat som 4:a av de 37 sjukhus som har rapporterat in uppgifter.

I databasen delas inte sjuk­husen in i olika grupper – utan alla jämförs med varandra. Där finns dessutom fler uppgifter än de som används vid Dagens Medicins rankning. Även parametrar som bara används vid vår rankning i gruppen Universitetssjukhus eller Mellan­stora sjukhus kan finnas med på ett mind­re sjukhus i databasen.

Det beror på att vårdutbudet varierar. I gruppen Mindre sjukhus ser det väldigt olika ut bland vårdgivarna. Därför blir värdena som jämförs vid vår rankning färre.

I vår databas finns ändå uppgifterna med så länge sjukhuset rapporterat in dem, även om vi inte använt dem vid vår egen rankning. Du kan därför själv se hur ett sjukhus ligger till inom ett visst område jämfört med alla övriga akutsjukhus i landet. (I grafiken på sidan här bredvid ser du vilka värden som ingår i Dagens Medicins rankning för de olika grupperna av sjukhus).

Några få parametrar som ingår i vår rankning av sjukhusen saknas i databasen. Det gäller till exempel Swedehearts kvalitetsindex och värdekompassen från Höftprotesregistret.

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev