Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Solklar seger när Örebro försvarar titeln

Publicerad: 22 januari 2020, 04:00

Bild 1/2  

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

För andra året i rad vinner Universitetssjukhuset Örebro sin klass i Bästa sjukhuset. Segermarginalen är ovanligt bred och sjukhuset vinner delsegrar i flera kategorier.


Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset ÖrebroRegion Örebro Län

– Vad roligt. Vi har tuffa tider och då är det upplyftande att se att fokus på kvalitet, patientsäkerhet och ekonomi ger avtryck och återigen resulterar i denna utmärkelse. Detta är något som hela regionens medarbetare kan ta åt sig äran för, säger Jonas Claesson, nytillträdd hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län, när Dagens Medicin ringer upp och berättar nyheten.

I klassen universitetssjukhus var det länge Umeå och Linköping som gjorde upp om titeln, med tre segrar var. Men förra året gjorde Örebro ett språng som räckte hela vägen till förstaplatsen, en position som sjukhuset nu konsoliderar i en odiskutabel vinst:

I den tyngsta kategorin medicinsk kvalitet tar sjukhuset sin tredje raka delseger, även om marginalen är liten till tvåan Sahlgrenska och trean Umeå och inte heller särskilt stor till de flesta andra tävlande.

Universitetssjukhuset Örebro är bäst på att undvika överbeläggningar för fjärde året på fem år och de nästplacerade Skåne och Sahlgrenska är inte riktigt nära att hota.

Inom tillgänglighet distanserar nu sjukhuset hela fältet med bred marginal, tack vare klart bättre poäng än de flesta när det gäller väntetider i cancervården och på akuten.

Sjukhuset tar också hem delsegrar i trycksår och ekonomi, medan resultaten i de enda kategorier som det inte vinner – hygien och patientenkäter – inte nämnvärt drar ner huvudresultatet.

– Vi vet att vi har bibehållit kvalitet på många områden och förbättrat oss ytterligare inom till exempel cancerväntetider. Så på så vis är utmärkelsen ingen överraskning. Men man kan inte heller ta ut någonting i förskott, då det ofta förut varit jämt i toppen. Vi kan ju inte styra över vad andra sjukhus presterar, säger Jonas Claesson.

Liksom sin föregångare Lars Lundgren på hälso- och sjukvårdsdirektörsposten lyfter han fram en nybyggaranda som en delförklaring till att Universitetssjukhuset Örebro klarar sig bra i Dagens Medicins rankning.

– Jag har tidigare jobbat flera år i Västerbotten och känner igen samma förhållningssätt där. Vi vill gärna visa framfötterna på den nationella arenan och är glada när arbetet ger resultat, säger Jonas Claesson.

Vad gäller det framgångsrika arbetet mot överbeläggningar framhåller chef-läkare Inger Nordin Olsson det systematiska arbetet i hela regionen.

– Det senaste året har vi tagit ett grepp kring utlokaliseringar. Eventuella överbeläggningar försöker vi göra så nära hemkliniken som möjligt för att bibehålla kompetensen.

Hon tycker det är extra bra att sjukhuset nu också uppmärksammas i Bästa sjukhuset för sitt arbete mot trycksår.

– Det finns ett stort engagemang i denna fråga bland medarbetarna som jobbar nära patienterna, säger hon.

När det gäller vårdhygien finns det dock förbättringspotential, precis som Bästa sjukhuset-resultatet skvallrar om.

– Jag lyfte denna fråga alldeles nyligen i ledningsgruppen. Vi kan bli mycket bättre på att följa basala hygienriktlinjer, säger Inger Nordin Olsson.

Inom medicinsk kvalitet toppar Universitetssjukhuset Örebro för tredje året i rad delkategorin njursvikt. Sektionschefen Piotr Jakuszewski förklarar detta med ett hängivet arbete hos medarbetarna för att individualisera behandlingen hos en ofta svårt sjuk patientgrupp.

– Vi fokuserar på alla aspekter, inte minst på att patienterna själva ska vara välutbildade. Sedan har vi ett mycket bra samarbete kring patienten, både inom njurmedicin men också med kärlkirurger och dietister, säger han.

Örebro kammar även hem en delseger inom medicinsk kvalitet genom högst poäng för hjärtsjukvården. Det överraskar inte Stella Cizinsky, chef för hjärt-, lung- och fysiologikliniken.

– Vi har alltid legat bra till i vården av akuta hjärtinfarktpatienter och vi har höjt oss på senare år när det gäller hjärtsvikt, bland annat genom att vi omfördelat resurser. Med i stort sett samma budgetutrymme har vi jobbat med effektiviseringar under flera år och vi har dessutom bra samarbete med våra duktiga thoraxkirurger, säger hon.

Årets resultat i Bästa sjukhuset lovar gott inför nästa års utmärkelse. Men hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson verkar vilja hålla förväntningarna nere.

– Vi vinner gärna igen, men tillgängligheten inom några områden har utvecklats sämre än väntat. Och i ett framtida perspektiv har vi stora ekonomiska utmaningar, främst i att få bukt med nettokostnadsutvecklingen, säger han.

Delplaceringar

Medicin: 1
Patientenkät: 3
Tillgänglighet: 1
Trycksår: 1
Överbeläggningar: 1
Hygien: 4
Ekonomi: 1

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev