tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Strokesjukvård lägger grunden till ny vinst

Publicerad: 18 januari 2017, 05:00

SEGERGLÄDJE. Läkaren Elmar Keppel och sjukhuschefen Birgitta Hjalmarsson utanför entrén i Oskarshamn. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Oskarshamn blir för fjärde gången Sveriges bästa sjukhus i kategorin mindre sjukhus. Strokesjukvården är ett av de områden där sjukhuset utmärker sig och är bäst i landet.

Ämnen i artikeln:

Oskarshamns sjukhusRegion Kalmar län

Det är tredje året i rad som Oskarshamn rankas högst bland de mindre sjukhusen. Dessutom vann sjuk­huset 2012.

– Jag är alldeles överväldigad. Det är fantastiskt att ha så duktiga medarbetare, säger Birgitta Hjalmarsson, sjukhuschef på Oskarshamns sjukhus.

Hon började i Oskarshamn i somras men har redan märkt att de tidigare topplaceringarna i Bästa sjukhuset har påverkat personalen.

– Det har varit en sporre att bli ännu bättre, säger Birgitta Hjalmarsson.

I år kommer Oskarshamn tvåa i den tunga medicin­kategorin. Inom denna kategori utmärker sjuk­huset sig inom strokesjukvården med en förstaplats. Enligt Elmar Keppel, medicinskt ledningsansvarig på medicinkliniken och medicinskt ansvarig för strokesjukvården, är det resultatet av en medveten satsning.

– Vi har under de senaste åren arbetat strategiskt med strukturen i strokesjukvården, säger Elmar Keppel.

Bland de saker som Oskarshamn har förändrat de senaste åren finns införandet av multidisciplinära team som alltid är redo att möta patienterna när de anländer till sjukhuset. Ett snabbt omhänder­tagande är också en nyckel till de goda resultaten.

– Om vi har en patient med misstänkt stroke så tar ambulanspersonalen kontakt med medicinkliniken direkt och vi ser till så att patienten inte behöver passera akuten utan tas direkt till röntgen, berättar Elmar Keppel.

Av strokepatienterna som kommer till Oskarshamns sjukhus läggs 92 procent in direkt på strokeenheten.

I oktober 2016 vann sjukhuset utmärkelsen Årets strokeenhet som delas ut av kvalitetsregistret Riksstroke.

I Dagens Medicins rankning finns det två av delkategorierna inom strokeområdet där Oskarshamn är bäst i landet. Det handlar om andelen ­stroke­patienter som får göra ett sväljtest vid an­komsten till sjukhuset och andelen strokepatienter som får blodfettssänkande behandling vid utskrivning. Enligt Elmar Keppel är receptet för att lyckas med detta att ha tydliga rutiner som alltid ska följas.

– Vi har en checklista vid utskrivning som vi alltid ska gå igenom när patienten skrivs ut. Där finns läkemedelsbehandlingen med.

Hans bästa tips till den som vill lyckas lika bra med strokesjukvården som Oskarshamn är att alltid ställa frågan varför.

– Fråga alltid varför du gör något i stället för att bara fortsätta att göra som du alltid har gjort, säger han.

Förutom strokesjukvården är patientenkäterna ett område där Oskarshamn tar hem första­platsen bland de mindre sjukhusen. Att patienterna är nöjda med vården de fått på Oskarshamns sjukhus är också resultatet av medvetet arbete enligt sjukhuschef Birgitta Hjalmarsson.

– Vi har jobbat mycket med bemötande och att följa upp våra patienter, säger hon.

Oskarshamn hamnar också i topp i trycksårskategorin med en genomgående låg andel med patienter som har trycksår. På tillgänglighetsområdet placerar sig Oskarshamn tvåa. Detta är bland annat resultatet av att sjukhuset har de kortaste vistelse­tiderna på akuten av alla sjukhus i landet. Median­tiden som patienterna spenderar på akuten i Oskarshamn är 1 timme och 51 minuter.

– Vi mäter våra väntetider hela tiden och det gör att vi snabbt kan göra förändringar om vi ser att det är på väg åt fel håll, säger Birgitta Hjalmarsson.
Oskarshamn får också topplaceringar inom ortopedi där sjukhuset är tvåa bland de mindre sjukhusen och inom hjärtsjukvården med en fjärdeplats.

Däremot är det en bit kvar till toppen inom hygienkategorin som handlar om hur basala kläd- och hygienrutiner följs och förekomsten av vård­relaterade infektioner. På detta område placerar sig Oskarshamn på en blygsam tolfte plats. Även på diabetesområdet finns det förbättringspotential där sjukhuset hamnar på plats 13.

Delplaceringar

Medicin: 2
Tillgänglighet: 2
Hygien: 12
Patientenkäter: 1
Trycksår: 1
Överbeläggningar: 6

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev