fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Succén: Triss i vinster till Linköping

Publicerad: 23 mars 2016, 05:00

KOMPLETT TRIO. Vårddirektören Ditte Pehrsson-Lindell hade lämnat plats för ytterligare ett segerdiplom bredvid de två tidigare.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Framgång är ingen slump. Nu får de två tidigare diplomen med rubriken ”Bästa sjukhuset” i entrén till Universitetssjukhuset i Linköping sällskap av ett till.

Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset i LinköpingRegion Östergötland

Goda medicinska resultat kombinerat med bra tillgänglighet, noggrannhet med vårdhygienen liksom ordning och reda på ekonomin bäddade för ytterligare en förstaplacering för Linköping i kategorin Bästa universitetssjukhus.

De har gjort det förr, 2012 och 2014, så detta blir tredje gången som sjukhuset utses till vinnare. 2013 hamnade sjukhuset på en hedervärd andraplats i Dagens Medicins rankning.

Vårddirektör Ditte Pehrsson-Lindell kör bil när hon får beskedet att jämförelserna åter visat att Universitetssjukhuset i Linköping får bäst betyg.

Men hon kör inte i diket. Kanske börjar sjukhusledningen bli lite luttrad.

– Det här är jätteroligt förstås. Men framgång är ingen slump. Vi gör ett idogt och enträget förbättringsarbete hela tiden. Om man granskar sina resultat och reagerar och agerar på dem händer det saker. Vi har en tradition av att titta på dem som gör saker bäst och lära av dem. Det är ett ständigt arbete med att utveckla vården, säger Ditte Pehrsson-Lindell som av Dagens Medicin utsågs till årets kvinnliga ledare i vården 2014.

Posten som vårddirektör på sjukhuset har hon haft sedan i maj i fjol.

Uppgifterna i Bästa sjukhusets sammanställning baseras i huvudsak på uppgifter från 2014 och Ditte Pehrsson-Lindell hoppas – förstås – att sjukhuset även fortsättningsvis ska visa en positiv utveckling i kvalitetsarbetet.

Ett område som bjuder på stora utmaningar är det faktum att sjukhuset – liksom många andra – brottas med överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter.
Bristen på vårdplatser beror bland annat på sjuksköterskebrist och att en förhållandevis hög andel patienter blir kvar på sjukhuset trots att de är färdigbehandlade.

– Det handlar om att få till processerna kring flödet till och från sjukhuset. Alla patienter ska vårdas på rätt enhet och vårdnivå. Ansvaret för detta ligger både hos oss och hos kommunerna. Jag tror att vi kan arbeta mer för att hitta nya lösningar för dem som är färdigbehandlade, detta är något som kräver fortsatt arbete, säger Ditte Pehrsson-Lindell, som tidigare var centrumchef för barn- och kvinnocentrum i regionen.

Där hade verksamheten tidigare bottenbetyg i kvalitetsregistrets mätningar av skador i bäckenbotten i samband med förlossning.

– Det tog vi tag i och knirkade oss uppåt. Det var så roligt att se att arbetet gav resultat. Just den inställningen ska vi fortsätta att ha på hela sjukhuset. Men vi ska fira den här utmärkelsen också, säger Ditte Pehrsson-Lindell.

Nu ska hon hämta hammare och spik för att hänga upp ytterligare ett Bästa sjukhuset-diplom i entrén, bredvid de två tidigare. Det finns redan plats för detta på väggen.

– Det blir snyggt, med tre tavlor i rad där.

Läs mer i Bästa sjukhusets databas!

Delplaceringar

Medicin 1
Tillgänglighet 2
Hygien 2
Patientenkäter 2
Trycksår 3
Överbeläggningar 6 (delad)
Ekonomi 2

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev