tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Tillgängligheten tar S:t Göran till förstaplats

Publicerad: 17 januari 2018, 04:00

AKUT STYRKA. Från vänster: Göran Örnung, chef på akut­medicin­kliniken, Anna Wåström, chef för akutkliniken, och vd Sofia Palmquist anser att arbetet med vård­flöden gett effekt på både korta akut­vänte­tider och väl uppfylld vård­garanti. Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Capio S:t Görans sjukhus står för första gången som vinnare i klassen mindre sjukhus. Ett envist arbete med att förbättra tillgängligheten är nyckeln till framgången.

Ämnen i artikeln:

Capio S:t Görans sjukhusStockholms läns landsting

De två senaste åren har Capio S:t Görans sjukhus kommit trea och de två åren före det fick sjukhuset två fjärdeplatser. Nu klättrar sjukhuset ända upp till toppen i klassen mindre sjukhus som innebär akutsjukhus utan förlossning (en klass sjukhuset rankas i fram till 2022 då S:t Görans nya förlossning beräknas stå klar).

– Det är fantastiskt roligt. Vi satsar ju hela tiden på att bli bättre, säger Sofia Palmquist, vd för Capio S:t Görans sjukhus, om vinsten i Bästa sjukhuset.
Precis som tidigare år är det tillgängligheten som är sjukhusets starka kort. Capio S:t Göran är bäst av alla sjukhus i klassen mindre sjukhus inom tillgänglighet, som inkluderar uppfyllelse av vårdgarantin och väntetider på akuten.

– Vi har jobbat mycket med tillgängligheten genom att förbättra våra vårdflöden. Vi stämmer hela tiden av situationen för att se vilka behoven är. Det innebär att vi kan fördela resurser och personal efter var behoven är störst, säger Sofia Palmquist.

När det gäller akutvården utmärker sig Capio S:t Göran genom att vara det bästa sjukhuset av alla i Bästa sjukhusets tre klasser på att erbjuda bedömning av läkare inom en timme på akuten. På Capio S:t Göran får 75 procent av patienterna på akuten en läkarbedömning inom en timme. Det ska jäm­föras med färre än hälften av patienterna på många andra sjukhus.

– Vi arbetar med specialistläkare som gör en första bedömning tidigt, så snart som möjligt när patienten kommit till akutmottagningen. Vi vill att den med högst kompetens ska möta patienten först så att det blir rätt bedömning från början. Om vi gör rätt från början så blir det rätt prover tagna och rätt undersökningar genomförda och därmed det bästa möjliga för patienten, säger Anna Wåström, verksamhetschef för akutkliniken på Capio S:t Görans sjukhus.

En faktor som flera lyfter fram som nyckeln till framgången med tillgängligheten på sjukhuset är samarbetet mellan olika avdelningar och kliniker. För akutsjukvårdens del innebär det till exempel samarbete om direktinläggningar så ofta det är lämpligt.

– Vi arbetar med att bedöma vilken patientens slutdestination kommer att vara. Om vi vet att slutstationen för en patient är en säng på en avdelning så ser vi till att patienten kommer dit direkt, säger Göran Örnung, verksamhetschef för akutmedicinkliniken på Capio S:t Görans sjukhus.

Sjukhuset får också en topplacering när det gäller att undvika överbeläggningar och utlokaliseringar. Göran Örnung lyfter fram den behovsstyrda ronden som sjukhuset införde för omkring tio år sedan som en förklaring till detta. Ronden innebär att de mest akut sjuka patienterna rondas först, sedan rondas de patienter som kan vara aktuella för utskrivning och sist de patienter som sannolikt kommer att behöva stanna kvar. Detta har gjort att fler patienter kan skrivas ut tidigare vilket frigör vårdplatser och gör att överbeläggningar och utlokaliseringar kan undvikas.

– Det har inneburit att vi har kunnat gå från att skriva ut 5 procent av patienterna före lunch till att kunna skriva ut 50 procent av patienterna före lunch, säger Göran Örnung.

I år är det första året som sjukhusen i klassen mindre sjukhus jämförs i kategorin ekonomi som innebär kostnad per producerad DRG-poäng (mått för mängden producerad sjukvård). Med en kostnad på 41 700 kronor per producerad DRG-poäng är Capio S:t Göran bäst av alla de jämförda sjukhusen.

– Genom att ha en hög kvalitet blir vården kostnadseffektiv. Det innebär att vi slipper att lägga onödiga resurser på åtgärder för att rätta till fel, säger Sofia Palmquist.

Att sjukhuset drivs i privat regi är något som hon tror kan ha bidragit till att sjukhuset lyckats nå de toppresultat som bärgar vinsten i årets upplaga av Bästa sjukhuset.

– Att vi är en självständig organisation gör kanske att det blir lättare att ha smidiga och enkla beslutsvägar, säger Sofia Palmquist

Delplaceringar

Medicin: 3
Tillgänglighet: 1
Hygien: 8
Patientenkäter: 14
Trycksår: 9
Överbeläggningar: 2
Ekonomi: 1

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev