Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Umeå tappar i toppskiktet

Publicerad: 22 januari 2020, 04:00

Norrlands universitetssjukhus i Umeå, fotograferat i oktober 2018.

Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå har en räcka höga placeringar i Bästa sjukhuset med tre förstaplatser och tre andraplatser. I år blir det ”bara” brons, sedan avståndet ökat till den klara segraren i Örebro och även Sahlgrenska rusat förbi.


Ämnen i artikeln:

Norrlands universitetssjukhus

Marginalen ner till den tidigare rivalen i Linköping är dessutom ganska liten.

Norrlänningarnas starka kort står till viss del att känna igen från tidigare år. I den tunga, och i toppen mycket jämna, kategorin medicinsk kvalitet kommer Norrlands universitetssjukhus på tredje plats efter Örebro och Sahlgrenska.

Liksom flera tidigare år har sjukhuset fältets starkaste resultat i delkategorin cancer, där norrlänningarna har bland de högsta poängerna för nästan alla delområden. En ny förstaplats finns också inom intensivvård där distansen ner till övriga är förhållandevis stor. En tredje förstaplats finns i nya delkategorin multipel skleros. Nus tappar dock mot övriga fältet i de två delkategorierna hjärta och stroke, där sjukhuset i båda fallen tidigare har hållit sig väl framme.

Sjukhuset fortsätter att prenumerera på bäst resultat inom patientenkäter, men avståndet mot övriga i fältet är inte stort nog för att göra skillnad på totalen.

I tillgänglighet är avståndet stort till ettan Örebro. Men Nus vinner den täta fajten med Karolinska om andraplatsen i denna kategori, mycket tack vare bäst siffror för akutväntetider.

Förbättringspotential finns i de två kategorierna hygien och trycksår, där Nus ligger tämligen långt efter täten.

Delplaceringar

Medicin: 3
Patientenkät: 1
Tillgänglighet: 2
Trycksår: 4
Överbeläggningar: 6
Hygien: 4
Ekonomi: 5

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev