måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Välbemannad akut håller Västervik i topp

Publicerad: 17 januari 2018, 04:00

Verksamhetschef Hjalmar Åselius, chefläkare Anna Michaëlsson och sjukhuschef Henrik Holmberg betonar engagemang och omsorg om kollegor och patienter som framgångsfaktorer. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Storleken har betydelse när Västerviks sjukhuschef presenterar receptet bakom sin andra topplacering på raken i klassen mellanstora sjukhus.

Ämnen i artikeln:

Västerviks sjukhusLandstinget i Kalmar län

PH


– På riktigt? Igen? Det är ju helt fantastiskt! Ikväll blir det skumpa, skrattar sjukhuschef Henrik Holmberg när han nås av beskedet att Västervik vunnit, för andra året i rad.

Förra året klättrade sjukhuset upp många pinnhål till en förstaplats i Dagens Medicins rankning av mellanstora sjukhus, vilket är akutsjukhus med egen förlossning. Henrik Holmberg erkänner att han känt en viss oro för att inte lyckas försvara guldplaceringen, en oro som alltså visade sig vara obefogad.

Västerviks vinst är till och med tydligare i år, även om kampen med bland annat tvåan Danderyds och trean Västmanlands sjukhus i Västerås är jämn. Toppvärden inom tillgänglighet, överbeläggningar, trycksår, njursvikt och stroke leder till seger.

– Det här är resultatet av ett hårt arbete från alla i personalen och det betyder mycket att få ett kvitto på att det vi gör är bra. Jag känner väldigt mycket stolthet, säger Henrik Holmberg.

En närmare titt på Västerviks resultat visar att även om de bara ligger allra högst inom en handfull områden, håller de en hög medelnivå. Den här bredden i kompetens går igen i det sätt som läkarna vid sjukhuset arbetar på. Hjalmar Åselius, överläkare och verksamhetschef på medicinkliniken, beskriver det som att alla är internmedicinare i första hand.

– En nyckel till framgång på ett sjukhus av vår storlek är att alla måste kunna göra allt. Även om min specialitet är njurmedicin och gastroenterologi så fungerar det inte om jag bara ägnar mig åt det. När alla håller sig uppdaterade så behöver man inte invänta konsulter utan kan handlägga ärenden själv, vilket ger korta ledtider.

De korta väntetiderna på akutmottagningen är en av faktorerna som gör sjukhuset till det näst mest tillgängliga i sin storlekskategori. Att bemanna akuten med tillräckligt många erfarna läkare är ett vinnande koncept, menar Hjalmar Åselius.

– Jag brukar jämföra med Systembolaget dagen före midsommarafton. Ingen skulle låta en ny­anställd vikarie jobba själv den dagen. Ändå är det vad som ofta händer på akutmottagningar när man bemannar med de minst erfarna läkarna. Det säger sig själv att det tar längre tid att lösa upp­gifterna då. Här bemannar vi akuten först sedan avdelningarna, säger han.

Engagemanget och omsorgen för både patienter och kollegor återkommer som förklaring till varför sjukhuset hamnar högt i Dagens Medicins rankning. Anna Michaëlsson är chefläkare och anser att stor­leken på sjukhuset gör att medarbetarna identifierar sig som en helhet och därför är måna om att hjälpa varandra och snabbt lösa de problem som uppstår. Ett arbetssätt som hon tror också gagnar patienterna.

– En fredagseftermiddag hjälps alla åt för att se till att det finns vårdplatser för patienter som kommer in under helgen. Vi har en kultur där ingen går av sitt pass och tänker att ”det får någon annan lösa”. Vi är kollegor oavsett var på sjukhuset vi jobbar, säger hon.

Ett område där sjukhuset halkat ner sedan förra året är diabetesvården. Sjukhuschef Henrik Holmberg säger att det är ett av de områden som nu ligger i fokus.

– Vi behöver bland annat bli bättre på att fånga upp barn och unga med diabetes och se till att övergången till vuxenvården sker på ett bra sätt, säger han.

Läkarnas breddkompetens kompletteras av att annan vårdpersonal kan bli experter inom sina områden. Ett framgångsrikt arbete med att minska antalet trycksår förklaras av Anna Michaëlsson främst av undersköterskornas ständiga arbete med att upptäcka och förebygga dessa. Hjalmar Åselius lyfter också fram sjuksköterskorna som centrala för vårdkvaliteten. Han nämner till exempel njurmedicin där sjukhuset placerar sig högst bland de mellan­stora sjukhusen.

– Vi har engagerade dialyssjuksköterskor som känner patienterna och ett riktigt bra lagarbete mellan olika professioner. Det bär frukt, säger han.

Både Hjalmar Åselius och Anna Michaëlsson menar att det finns en klar koppling mellan hur personalen trivs och den vård som utförs.

– Visst har vi tunga dagar och vi arbetar hårt, men vi har framför allt roligt på jobbet, samman­fattar Anna Michaëlsson.

Delplaceringar

Medicin: 9
Tillgänglighet: 2
Hygien: 12
Patientenkäter: 5
Trycksår: 1
Överbeläggningar: 2
Ekonomi: 2

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev