Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Väntad seger för Linköping

Publicerad: 16 januari 2013, 05:55

Tommy Skau, vårddirektör vid Linköpings universitetssjukhus, tar emot priset av Dagens Medicins chefredaktör Mikael Nestius.

Foto: Stefan Jerrevång/Bildbyrån

Linköping är Sveriges bästa universitets­sjukhus. Ett besked som inte kommer som någon överraskning på sjukhuset.


Både vårddirektör Tommy Skau och chefläkare Christer Andersson in­leder med att säga att de inte är överraskade när Dagens Medicin ringer upp för att gratulera till att Linköping har utsetts till Sveriges bästa universitetssjukhus.
– Vi har sett att vi har legat i täten i Öppna jäm­förelser, säger Tommy Skau.

Eftersom Öppna jämförelser ligger till grund för mer än hälften av bedömningen i Bästa sjukhuset 2012 innebär det att Linköping även ligger bra till i Dagens Medicins jämförelse. I kategorierna ortopedi, intensivvård och kärlkirurgi (hals) är Linköping bäst av alla universitetssjukhus. Inom hjärtsjukvård och gynkirurgi är Linköping näst bäst. Dessutom vinner Linköping två av de fyra indikatorerna Dagens Medicin har valt ut utöver medicinsk kvalitet för att utse bästa universitetssjukhus. Linköping vinner både när det gäller uppfyllandet av vårdgarantin och sammanställningen av patienternas svar i den nationella patientenkäten. Sammantaget ger det Linköping en tydlig seger i universitetssjukhusklassen.

Tommy Skau gläds åt beskedet att Linköping har vunnit och tror att det kan bli betydelsefullt för sjukhuset.
– Jag är stolt över personalen på sjukhuset. Det är i deras möten med patienterna som kvaliteten uppstår. Jag hoppas att det här ska leda till att de känner inspiration för ett fortsatt förbättringsarbete, säger han.

Någon missunnsamhet från de andra universitetssjukhusen förväntar han sig inte.
– Jag tror att det här kommer att uppfattas som en sporre av alla, jag tror inte att det kommer att bli någon prestige och avundsjuka kring det här, säger Tommy Skau.

Han pekar på den decentraliserade organisationen som en av nycklarna till Linköpings framgång.
– Chefer på lägre nivåer har ett väldigt stort eget ansvar och stor frihet att utveckla verksamheten, det har lett till fokus på kvalitet. Beslut som tas nära vårdproduktionen blir bättre än beslut som tas högre upp i vårdhierarkin.

Andreas Meunier, verksamhetschef för ortopedkliniken i Linköping, håller med om det.
– Vi har fått uppmuntran och stöd från sjukhusledningen för att ta upp problem och arbeta med förbättringar, säger han.

Att ortopedin är ett av de områden där Linköping är bäst bland universitetssjukhusen tror han beror på det medvetna förbättringsarbetet. Ett exempel är väntetiden för höftfraktursoperationer där Linköping för några år sedan hade bland de längsta vänte­tiderna i landet. Nu har Linköping kortast vänte­tid av alla universitetssjukhus.
– Vi har i tre år jobbat intensivt med att förbättra hela vårdkedjan. Patienten ska kunna komma direkt från ambulansen till röntgen och sedan direkt från akutläkarens bedömning till en operationsavdelning, berättar Andreas Meunier.

Att Linköping ligger bäst till när det gäller uppfyllandet av vårdgarantin är också resultatet av ett medvetet förbättringsarbete.
– Vi har jobbat mycket med tillgänglighet. Där låg vi ganska dåligt till för några år sedan, säger Tommy Skau.

Chefläkaren Christer Andersson lyfter fram Linköpings litenhet som en fördel för kvaliteten.
– Jag tror att det är en fördel att vi är ett av de mindre universitetssjukhusen. Det gör att det blir lättare att samverka inom sjukhuset mellan olika kliniker, säger han.

Relaterat material

2:a plats: Göteborg bra på diabetes

3:e plats: Uppsala kniper bronsmedaljen 

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev