Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Varberg skräller i den tunga kategorin medicin

Publicerad: 22 januari 2020, 04:00

Höga placeringar inom delkategorierna gynekologisk kirurgi, cancer och njursvikt är några av förklaringarna bakom årets skräll för Hallands sjukhus Varberg.

Årets bronsmedaljör kännetecknas också av höga poäng inom bland annat trycksår och ekonomi.


Ämnen i artikeln:

Hallands sjukhusRegion Halland

Senast Hallands sjukhus Varberg nådde en pallplats var 2015, även då en bronsplats. I fjol hamnade de utanför rangordnad placering men i år tar sjukhuset ett rejält kliv uppåt i Dagens Medicins rankning.

En av de största förändringarna ligger i den tunga kategorin medicinsk kvalitet, där Varberg i fjol inte var med i den översta tredjedelen av de tävlande sjukhusen. I år ligger de i topp, en hårsmån från systersjukhuset Hallands sjukhus Halmstad.

Höga placeringar inom delkategorierna gynekologisk kirurgi, cancer, njursvikt och diabetes är några av förklaringarna bakom årets skräll. Även inom området överbeläggningar har Varberg klivit upp tre pinnhål.

Genom att nå bra värden för bland annat oplanerad återinläggning på intensivvårdsavdelning inom 72 timmar och dokumenterad behandlingsstrategi med beslut inom 24 timmar hamnar Varberg på plats 14 inom intensivvård, en betydligt högre placering än förra året.

Inom hjärtsjukvård har sjukhuset däremot tappat sju placeringar från i fjol, värdet dras ner bland annat av en låg uppfyllelse av målvärde för fysisk träning efter hjärtinfarkt.

Delplaceringar

Medicin: 1
Tillgänglighet: 13
Hygien: 30
Patientenkät: 4
Trycksår: 7
Överbeläggningar: 7
Ekonomi: 8

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev