Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Västervik tar tillbaka guldplatsen

Publicerad: 22 januari 2020, 04:00

Bild 1/2  

Foto: Stefan Jerrevång/Bildbyrån

Efter ett år som bronsmedaljör har Västerviks sjukhus i Region Kalmar län än en gång klättrat upp i topp. En jämn kvalitet inom de allra flesta områden ligger bakom succén.


Ämnen i artikeln:

Västerviks sjukhusAkutsjukvård

Sjukhuschefen Henrik Holmberg blir märkbart tagen när han nås av beskedet.

– Helt otroligt, det här är helt galet, jag får både hjärtklappning och gåshud, säger han på telefon från skogen där han befinner sig på en ledig dag, när Dagens Medicin ringer.

– Jag tänker främst på all personal som gör ett otroligt jobb för att vårt maskineri ska prestera. Jag känner en väldig stolthet.

Västerviks sjukhus har legat i det översta skiktet i rankningen under flera år och både 2016 och 2017 vann de. Förra året blev det däremot en tredjeplacering. Men nu är Västervik alltså åter bäst i sin klass, akutsjukhus med egen förlossning.

På området medicinsk kvalitet, en kategori som väger tungt i rankningen, har sjukhuset klättrat fem placeringar sedan i fjol och ligger nu på plats 10 av 34. Klivet upp förklaras bland annat av bättre placeringar inom delkategorierna förlossning och njursvikt.

– Jag skulle säga att all personal i alla yrkeskategorier känner ett stort ansvar för patienterna. Den person jag har framför mig nu kommer jag säkert att träffa igen, eftersom det är ett litet sjukhus. Det blir väldigt personligt och det tror jag avspeglar sig i kvaliteten, säger endokrinologen Marika Berg.

Hon delar sin tjänst mellan att vara verksamhetschef på akutmottagningen och läkare på medicinkliniken med diabetes som fokusområde. Att sjukhuset ligger i topp vad gäller tillgänglighet förklarar hon med ”en inbyggd kultur”, där snabb problemhantering är central.

– Det sitter från golv till tak i hela sjukhuset. Det är möjligt mycket tack vare sjukhusets storlek, där vi kan gå bort till en kollega eller ringa i stället för att skriva en remiss som glöms bort. Patienterna blir inte liggande i korridorer utan vi försöker lösa det på en gång, säger hon.

Att akutmottagningen sedan flera år ofta bemannas med specialister med bred kompetens och att överläkare går primärjourer beskrivs som nyckel-faktorer, liksom att all personal på akutmottagningen är engagerad och motiverad. Andra framgångsfaktorer som Marika Berg nämner är att labbsvar kommer snabbt och sjukhusets service-inriktade radiologienhet.

– Men det är många pusselbitar som ska passa. För att kunna ha tillgängliga vårdplatser när de behövs behöver vi ha en hög turnover på dem, -vilket vi jobbar mycket med.

Sjukhuschefen Henrik Holmberg håller med och tillägger att samarbetet med närliggande kommuner, primärvård, psykiatri och privata vårdaktörer spelar en betydande roll och bidrar till att patienter inte ligger kvar onödigt länge på sjukhuset.

Ett område där sjukhuset går emot sin vinnartrend är ekonomi, som i Dagens Medicins rankning innebär kostnad per DRG-poäng. Där tappar Västervik hela 19 placeringar jämfört med förra året. Enligt Henrik Holmberg har det nu gjorts ”kraftansträngningar” efter att sjukhuset året innan haft en högre kostnadsutveckling.

Ett annat område där vinnaren sedan många år hamnar i botten i sin sjukhusklass är diabetes-vården.

– Delvis tror jag det finns en förklaring i hur populationen i området ser ut, men också i tillgängligheten. Vi har haft en period med sämre bemanning och legat efter med besöken. Konsekvensen blir att en patient med ett dåligt värde kan få sin årliga kontroll uppskjuten. Men det är ett prioriterat område där vi absolut kan bli bättre, säger Marika Berg.

Västerviks sjukhus, som firade 150-årsjubileum förra året, är ett av de sjukhus som hamnat i blickfånget i samband med den pågående regionala och nationella nivåstruktureringen. Bland annat utförs inte längre kirurgi vid njurcancer och rektalcancer på sjukhuset. Den här omställningen har gjort det ännu viktigare att visa att man är bra på det man gör, menar Johan Svensson, verksamhetschef på kirurgkliniken:

– Målsättningen är att behålla den breda kirurgiska verksamhet vi har, där vi kan erbjuda allmän-kirurgisk vård till vår befolkning, både akut och elektivt. Då är det viktigt att visa att vi gör det bra, något som den här utmärkelsen bidrar till.

Att kvalitetsarbetet finns i kulturen visar sig i att sjukhuset är flitigt med att rapportera in och redovisa data inom alla de områden som Dagens Medicin efterfrågar. Men det är inte läge att luta sig tillbaka och vara nöjd för att man fått ett pris, enligt Marika Berg. Att mäta och följa upp kvalitetsdata beskriver hon som nödvändigt för sjukhusets existensberättigande.

– Man tror att man är bra tills man börjar registrera, först då kan man upptäcka fallgroparna och förbättra. På ett så litet sjukhus som Västervik måste man visa att man är bäst varje dag, annars riskerar vi att förlora resurser, säger hon.

Henrik Holmberg fyller i:

– Vi ser kvalitet som en affärsidé och jobbar med att ompröva vår verksamhet hela tiden.

Delplaceringar

Medicin: 10
Tillgänglighet: 1
Hygien: 29
Patientenkäter: 1
Trycksår: 3
Överbeläggningar: 2
Ekonomi: 20

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev