Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

E-Hälsa

IT-attacker mot Västra Götalandsregionen

Publicerad: 14 december 2020, 12:17

Dagens Medicin har varit i kontakt med Västra Götalandsregionen, som uppger att attackerna fortfarande pågår.

Västra Götalandsregionen blir sedan förra måndagen utsatt för cyberattacker från en eller flera aktörer. Så här långt har attackernas stoppats.


Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Det var Borås tidning som först uppmärksammade attackerna. 

– Vi jobbar dygnet runt för att stoppa det här. Hur vi arbetar med det kan jag inte svara på, eftersom det är så hög säkerhetsnivå på de här frågorna, säger Maria Skoglöf, avdelningschef på regionens it-avdelning, till tidningen. 

Händelserna har anmälts till både polisen och Säpo. 

Dagens Medicin har varit i kontakt med regionen, som uppger att attackerna fortfarande pågår. Några uttalanden utöver det som regionen skriver på sin webbsajt görs dock inte.

Där står det att de åtgärder som regionen vidtagit hittills inte ”inneburit någon omfattande störning för VGR:s verksamheter”. Regionen skriver också att flera kraftfulla åtgärder har förberetts.

”Verksamheten arbetar dygnet runt med att analysera, övervaka och försvara VGR:s it-miljö och säkra situationen så länge det här pågår”, säger säkerhets- och beredskapschef Maria Fast på hemsidan.

Under sommaren fick ett 40-tal medarbetare i Nu-sjukvården sina mejlkonton kapade.  FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, varnade i våras för att covid-19 gjorde vården till en måltava för cyberattacker. 

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev