Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Folkhälsa

Baxter redo att samarbeta med staten om vaccinfabrik

Publicerad: 7 mars 2006, 12:28

Läkemedelsföretaget Baxter vill samarbeta med svenska staten för att bygga en fabrik för influensavaccin. Men i första hand erbjuder företaget en vaccinförsäkring.


- Vi är öppna för samarbete med den svenska staten om en fabrik eller att bidra med andra lösningar som gör att Sverige snabbt får tillgång till pandemivaccin, säger Robert Ström, vd för Baxter i Sverige.

De två företag som, enligt Smittskyddsinstitutet, har kommit längst när det gäller cellbaserad tillverkning av influensavaccin är Baxter och Solvay. Solvay, liksom en rad andra företag, tillverkar sedan tidigare äggbaserat influensavaccin.

Solvay uttrycker sig dock avvaktande om en svensk vaccinfabrik.

- Var en sådan fabrik eventuellt skulle lokaliseras kan jag inte gå in på. Vi har haft diskussioner med svenska myndigheter, men vad de resulterar i vet jag inte, säger Gunnar Dahlgren, marknadskoordinator på Solvay Pharma i Sverige.

Ett konsortium i Kalmar län, som har bildat bolaget Kalmar Bioscience, säger sig ändå ha ett visst samarbete med Solvay för att få en vaccinproduktion till orten.

Baxter pekar på andra lösningar än en komplett fabrik. Företagets främsta erbjudande till svenska staten är en försäkring om tillgång på kapacitet från den befintliga anläggningen i Tjeckien. Företaget förhandlar just nu med flera andra europeiska länder om sådana avtal.

- Vi kan tillverka två miljoner doser i veckan och vill ha samarbete med ett litet antal länder. Sverige kan bli ett av dem, säger Robert Ström på Baxter.

En annan lösning kan vara att placera en del av tillverkningen, som tappningen av vaccinet från bulk till småflaskor eller sprutor, i Sverige.

Minister vill ha cellbaserat vaccin  Robert Ström vill inte säga något om de ekonomiska villkoren för ett samarbete. Han kan heller inte uttala sig om hur mycket dyrare cellbaserat vaccin är än  äggbaserat.

Produktion av influensavaccin med celler är fortfarande en ny teknologi som inte är igång för storskalig produktion. Baxter säger sig dock kunna leverera redan i höst. Det är just denna metod som folkhälsominister Morgan Johansson (s) vill ha till Sverige och som förhandlaren Lars Rekke nu utreder förutsättningarna för.

Andra företag som också arbetar med utveckling av vacciner utifrån olika cellinjer är Chiron, Crucells och Sanofi Pasteur.

För ett par veckor sedan skrev Baxter ett avtal med Storbritannien om två miljoner doser vaccin mot fågelinfluensan H5N1 trots att vaccinet inte är färdigtestat.  Enligt Läkemedelsverket och Socialstyrelsen är det ytterst ovanligt att ett läkemedelsföretag säljer preparat innan det är färdigtestat, registrerat och godkänt. Det finns också osäkerhet om de H5N1-vacciner som finns verkligen fungerar i skarpt läge.

- H5N1-vaccinerna har svårvärderade effekter och grundar sig på små studier. Företagen hävdar att vaccinet är så "brett" att det har effekt mot alla virustyper i H5N1-gruppen, men all tidigare erfarenhet säger att vi måste känna till den specifika virusstammen för att kunna göra ett effektivt vaccin, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

I dag finns runt 15 olika prototyper av vacciner mot H5N1 som nu genomgår kliniska tester, vid drygt 20 olika företag.

Utredarens förslag på gång  En fördel med cellbaserad vaccintillverkning är att det inte behövs miljontals ägg. Baxter anser även att själva tillverkningen går fortare. Företaget säger sig kunna ha ett mer specifikt vaccin mot en pandemisk influensa redan tio till tolv veckor efter det att Världshälsoorganisationen, WHO, har angivit vilken stam viruset antagit efter en mutation.

I slutet av mars presenterar regeringens utredare Lars Rekke sina förslag om en svensk vaccintillverkning. Frågan är om han då föreslår en komplett fabrik eller en lokalisering av en del av tillverkningen, alternativt ett samarbetsavtal med ett vaccintillverkande företag.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev