Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Betydande skillnader i andel sjuksköterskor

Publicerad: 5 december 2013, 06:00

På Universitetssjukhuset Örebro går det 25 sjuksköterskor på 10 läkare, på Karolinska bara 20.


– Vi har haft en lyckad vårdpolitik och en tradition av att ha många sjuksköterskor anställda. Vi har haft en framgång, nu ser vi en tillbakagång, säger Sahra Strandberg, ordförande för Vård­förbundets avdelning Örebro och syftar på sjuk­sköterske­bristen.

Dagens Medicins jämförelse av landets univer­sitets­sjukhus visar att det i Örebro går en halv sjuk­skötersketjänst mer per läkare än på Karolinska.

Spelar det någon roll?

– Jag tror inte att vi är det goda exemplet som sticker ut, utan att Karolinska är det sämre exemplet. Med fler sjuksköterskor får patienter en bättre bedömning och bättre tillgång till högre kompetens hos personalen, säger hon.

Åsa Thor Gustafsson är HR-chef på Universitetssjukhuset Örebro.

– Det vi kan se är att vi har konverterat många under­skötersketjänster till sjukskötersketjänster. Det har vi gjort efter verksamheternas bedömningar och behov.

Spelar det någon roll?

– Det är så klart bra att vi har en högre kompetens. Men på sikt är det här också något
vi måste fundera på nu när sjuksköterskebristen medför en hårdare konkurrens. Det är helt klart en analys vi behöver göra, säger Åsa Thor Gustafsson.

I likhet med sin kollega i Örebro anser Eva Nowak, ordförande i Vårdförbundet avdelning Stockholm, att Karolinska universitetssjukhuset är ett dåligt exempel.

– Stockholms läns landsting har lägst andel sjuk­sköterskor per invånare av alla landsting. Det här känner vi till och på Karolinska kanske det är värre än det är någon annanstans.

Spelar det någon roll?

– Det är klart att det får effekt, det finns ingen annan som kan göra våra arbetsuppgifter. Vården blir patientosäker med för få sjuksköterskor, absolut!
Eva Nowak pekar också på att en för låg bemanning kan få allvarliga konsekvenser för den enskilda sjuksköterskan.

– Har du fler patienter på färre sjuksköterskor så blir risken högre att de ska bli av med sin legitimation om något går fel. Så är det i vården, vi får vår legitimation men vi kan också bli av med den.

Lena Freijd, HR-direktör på Karolinska universitetssjukhuset, anser att sjukhusets personal­sammansättning är mer komplex än att den kan förklaras med sjuksköterskebristen.

– På en del av våra avdelningar så har vi förtätat och har fler sjuksköterskor, på andra har vi tagit bort sjuksköterskor. Som jag ser det beror det inte på bristen i sig utan det kan nog finns många faktorer som samverkar.

Spelar det någon roll?

– Att det är skillnad mellan sjukhusen kanske inte spelar så stor roll, det som spelar roll är patienternas behov och att det tillgodoses så bra som möjligt.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev