Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Gabriels fyra utvalda

Publicerad: 7 oktober 2014, 12:15

Redan i fredags började sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att skicka ut inbjudningar till samtal. Vi har namnen på de fyra första utvalda.


De personerna är Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, Sineva Ribeiro ordförande i Vårdförbundet, Heike Ekers, ordförande i Akademikerförbundet SSR och psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren hos Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

När Dagens Medicin i fredags ringde Sineva Ribeiro för att få en kommentar om nya regeringen berättade hon om den snabba inbjudan från Gabriel Wikström. Han vill att de ska träffas för att diskutera folkhälsa och jämlik vård.

– Mycket lovande, det är mycket angelägna områden för oss. Jag tackade ja omgående, sade Sineva Ribeiro.

Tillsammans med de fackliga ledarna inom vårdområdet återfinns Ing-Marie Wieselgren, läkare och specialist i psykiatri, som är mycket aktiv i debatten om psykiatrin.

– Förfrågan kom 09.53 på mejlen i fredags. Klokt att fråga många människor för att få en bra bild av olika områden, säger hon.

Redan när statsminister Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen blev Ing-Marie Wieselgren glad. Han nämnde särskilt den psykiska ohälsan.

– Frågor om psykisk ohälsa kommer upp varje dag. Än är det som orsak till de ökade sjukskrivningarna än på tv, som i ”Djävulsdansen” om medberoende.

Ing-Marie Wieselgren tackade ja på studs. Men än har det inte kommit något besked från socialdepartementet om när mötet blir av.

De som ännu inte fått inbjudan ska inte misströsta och tro att loppet är kört. Gabriel Wikström kommer att bjuda in betydligt fler personer.

– Han vill ha en bred dialog och samverkan med olika aktörer, förklarar Christian Scharf, presskontakt på socialdepartementet.

Relaterat material

Agneta Karlsson blir statssekreterare

Jämlik vård viktigast för vårdministern

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev