Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Golf kan förlänga livet

Publicerad: 30 maj 2008, 10:39

Golfspelare lever i genomsnitt fem år längre än personer som inte ägnar sig åt sporten, enligt en ny svensk studie.


I studien ingick data från drygt 300 000 golfspelare från Svenska golfförbundets medlemsregister. Antalet dödsfall i gruppen under en 15-månadersperiod identifierades via dödsregistret och jämfördes med siffrorna för befolkningen som helhet.

 Antalet dödsfall bland golfspelarna var 40 procent lägre än hos befolkningen i övrigt, vilket motsvarar en genomsnittlig förväntad förlängning av överlevnaden med fem år.

 Bland golfare med handicap under 20, det vill säga relativt skickliga spelare, var dödligheten hela 47 procent lägre än hos befolkningen i övrigt. Motsvarande siffra för spelare med högre handicap var 34 procent.

 - Jag blev själv överraskad att effekten var så kraftig, och dessutom att man kunde se en koppling till spelarens handicap. Till stor del kan effekten antagligen extrapoleras till andra typer av fysisk aktivitet, säger Anders Ahlbom, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien till Dagens Medicin.

 - Vi har tidigare gjort en studie av vasaloppsåkare och där var mortalitetssänkningen ännu tydligare. Men det är intressant att vi nu ser en sådan tydlig effekt av en relativt lågintensiv sport som golf, säger Anders Ahlbom, som själv spelar golf.

Golfspelare har enligt den nya studien lägre dödlighet än andra oberoende av kön, ålder samt vilken socialgrupp de tillhör. Effekten var större för golfspelare med arbetaryrken än för golfspelare med tjänstemannayrken.

Studien publiceras i dagens nummer av tidskriften Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev