Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Komplicerad sits för manliga sjuksköterskor

Publicerad: 1 november 2005, 13:03

Ska jag bli Tarzan eller Jane? Män som är sjuksköterskor understryker omedvetet sin maskulinitet på olika sätt. Det visar Per Ekstrand, doktorand vid Mälardalens högskola, i sin avhandling.


Per Ekstrand forskar och undervisar vid institutionen för vård och folkhälsa vid Mälardalens högskola, men har tidigare arbetat som sjuksköterska. Det var den yrkesbakgrunden som fick honom att fundera över hur detta traditionella kvinnoyrke, starkt präglat av stereotypa roller och fördomar, påverkar män som blir sjuksköterskor.

Nu ska han snart disputera på vad som sker när de vårdande och ibland sexiga ideal som förknippas med bilden av en kvinnlig sjuksköterska, krockar med samhällets manliga machoideal. I avhandlingen Tarzan och Jane. Hur män som sjuksköterskor formar sin identitet, har han genom observationer och djupintervjuer följt sju manliga sjuksköterskor i åldrarna 25 till 50 år på deras arbetsplatser.

- Männen riskerar att ses som homosexuella för att de är sjuksköterskor. Det är något som de omedvetet försöker förhålla sig till på olika sätt, säger Per Ekstrand.

Noggranna med yrkestiteln  I avhandlingen har han visat på flera sådana förhållningssätt eller strategier. Alla syftar de till att understryka männens maskulinitet på olika sätt. Per Ekstrand kallar det för att "göra kön".

- Kön är något som skapas i samspel med andra män och kvinnor på arbetsplatsen, säger han.

Ett exempel är att män som är sjuksköterskor grupperar sig med andra män, både andra sjuksköterskor men även läkare, för att skapa en vi-känsla och stärka sin mansroll.   Det är en gemenskap som också utesluter kvinnorna på arbetsplatsen.

Yrkestiteln är en annan sak som männen är noga med, visar Per Ekstrand. Männen är ofta känsliga för att kallas syrra eller sjuksyster. För att understryka manligheten kan de därför föredra att skriva "Leg Sjuksköt" snarare än den feminina formen sjuksköterska på sin namnbricka.

Har en rad olika mansroller  Ytterligare exempel är att männens fysiska styrka i hög utsträckning framhålls i arbetet och att de i vissa fall tar avstånd från vissa arbetsuppgifter just för att de är män.

- Exempelvis verkar det ibland vara en oskriven lag att männen inte kan vara delaktiga i vård när kvinnor utsatts för sexuella övergrepp. På det sättet är de avståndstagande till kvinnors kroppar i sin yrkesroll, förklarar Per Ekstrand.

Hans mest överraskande fynd är, enligt honom själv, att männen hade en rad olika typer av maskulinitet att kliva in i som sjuksköterska. Beroende på vilken av strategierna de valt för att skapa sin maskulinitet kunde beteendet variera från den råstarka muskelmannen till ett mjukare, mer vårdande ideal.

- Det är det som titeln Tarzan och Jane syftar på, säger Per Ekstrand.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev