Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Läkare ofta sjuka på jobbet

Publicerad: 17 februari 2009, 07:35

Läkare ofta sjuka på jobbet

Foto: Foto: Photos.com

En ny rapport från Saco visar att läkare och farmaceuter oftare än andra akademiker går till jobbet trots att de är sjuka.


Bland läkare och farmaceuter hade 40 procent fler än referensgruppen ingenjörer gått till jobbet vid minst två tillfällen under det senaste året, trots att de med tanke på sitt hälsotillstånd egentligen anser att de borde ha stannat hemma.

Rapporten baseras på en stor enkätundersökning om akademikers arbetsvillkor som Saco genomförde i början av 2006. Enkäten besvarades av mer än 5 000 medlemmar i de olika Saco-förbunden.

Totalt visade sig 37 procent av deltagarna i undersökningen ha gått till jobbet sjuka minst två gånger under en tolvmånadersperiod. Lägst sjuknärvaro finns i den yngsta åldersgruppen, 26–29 år, där 29 procent svarat att de varit sjuknärvarande på jobbet vid minst två tillfällen det senaste året.

Rapporten tar även upp långtidssjukskrivningar bland de olika yrkesgrupperna. Farmaceuter hör till de tre yrkesgrupper som varit långtidssjukskrivna på grund av utmattningssyndrom, depression eller stress, i högre utsträckning än referensgruppen ingenjörer. Det gäller även akademiker inom Svenska kyrkan och arkitekter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev