Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Folkhälsa

Landstingen kan få böta för dålig vård till missbrukare

Publicerad: 11 Juli 2007, 12:47

Landsting som inte erbjuder heroinmissbrukare vård inom utsatt tid ska betala böter. Det föreslår den nationella narkotikasamordnaren Björn Fries.


En heroinmissbrukare som vänder sig till vården har enligt vårdgarantin rätt till en bedömning inom 90 dagar och sedan behandling inom nästkommande 90 dagar.
Idag, onsdag, presenterar den nationella narkotikasamordnaren Björn Fries ett förslag som bland annat går ut på att de landsting som inte ger missbrukarna den vård de har rätt till inom utsatt tid ska få böta.
– Jag upplever att det här är en grupp som man alldeles för ofta väljer bort och inte prioriterar. Jag tycker att det måste bli konsekvenser när man lämnar en grupp människor som har ett stort och akut vårdbehov. Jag har en känsla av att det inte bara handlar om resursbrist och kunskapsbrist, utan det här är en svag grupp, en utsatt grupp, säger Björn Fries till Sveriges Radios Ekot.

Behandlingen för heroinmissbrukarna handlar ofta om att de får ersättningsläkemedlen Subutex eller Metadon.  I början av 2007 var det nästan hälften av landstingen, 10 av 21, som inte klarade vårdgarantin för den aktuella gruppen.
Björn Fries föreslår förutom bötessystemet också bland annat vårdpeng för missbrukare, kortare utredningstider och mer öronmärkta pengar till Subutex eller Metadon.
Förslaget lämnas nu till folkhälsominister Maria Larsson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev