Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Landstingen måste visa valen som finns

Publicerad: 6 februari 2013, 09:11

Privata drivna vårdcentraler behandlas fortfarande styvmoderligt på sina håll. Det framstod med all tydlighet under vårt arbete med att kartlägga ägandet i primärvården efter tre år med ett obligatoriskt vårdval.


På ett landstings webbplats tar det väldigt många klick innan man kommer fram till de privata vårdcentralerna. Och där finns bara själva namnen – ingen övrig information eller ens länkar till före­tagens webbplatser.

På 1177.se är informationen mer överskådlig. Men ibland blandas det friskt med vårdcentraler, barn­a­vårdscentraler och olika specialistmottagningar.

Efter tre år kan det inte betraktas som en struntsak hur den skrivna informationen ser ut.
Bristerna i informationen kan bero på att motståndet mot vårdvalet lever kvar hos vissa ­politiker och tjänstemän. De har säkert svårt att hantera landstingens olika roller. Att å ena sidan ha ett övergripande ansvar för planeringen av hälso- och sjukvården så att alla invånare har tillgång till vård, även i glesbygden. Och att å andra sidan driva vårdcentraler i konkurrens med företagen.

Ska invånarnas val få ett verkligt genomslag måste landstingen sluta hålla olönsamma vårdcentraler under armarna. Konkurrensverket föreslog en stupstock efter tre år, och nu har den tiden gått ut.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News