Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Lars Rekke förhandlar om vaccintillverkning i Sverige

Publicerad: 18 maj 2006, 11:07

Generaldirektör Lars Rekke kommer att utses till statlig förhandlare för att få fram ett avtal med en vaccintillverkare som kan starta produktion av influensavaccin i Sverige.


Lars Rekke är generaldirektör för Luftfartsverket och lade i slutet av mars fram en rapport om förutsättningarna för vaccinproduktion i offentligt-privat samarbete i Sverige.  Det fortsatta uppdraget innebär att Lars Rekke tillsammans med en referensgrupp med företrädare från socialdepartementet, finansdepartementet och näringsdepartementet ska förhandla om avtal med något av de vaccinföretag som med hjälp av cellodlingsteknik tillverkar influensavaccin.

Annika Nilsson kommer att företräda socialdepartementet i referensgruppen.  Eftersom den globala kapaciteten för att tillverka influensavaccin är otillräcklig vid en eventuell pandemi vill den svenska regeringen försäkra sig om att Sverige får tillgång till vaccin. "En inhemsk tillverkning av influensavaccin skulle öka förutsättningarna att vaccinera Sveriges befolkning i ett tidigt skede", skriver socialdepartementet i ett pressmeddelande.

Beslutet att tillsätta en förhandlingsman innebär, enligt folkhälsominister Morgan Johansson, att staten nu kan gå in i sakförhandlingar med ett antal företag som visat intresse för vaccinproduktion i Sverige.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev