Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Minskning av Clostridium

Publicerad: 27 augusti 2018, 13:14

Clostridium difficile (blått).

Foto: Folkhälsomyndigheten, Elektronmikroskopienheten vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.

Under de senaste åren har förekomsten av tarmbakterien Clostridium difficile minskat med 22 procent, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten.


Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

– Det finns flera saker som påverkar incidensen av Clostridium difficile lokalt och nationellt. Bland annat hur många prover som tas, diagnostikens känslighet, hur mycket antibiotika och vilken typ av antibiotika som används samt hur väl städning och vårdhygien fungerar, säger Thomas Åkerlund, utredare och mikrobiolog, i ett uttalande.

Enligt rapporten har provtagningen ökat samtidigt som diagnostiken har blivit känsligare. Men trots det har alltså förekomsten minskat med 22 procent. Den vanligaste utlösande faktorn vid Clostridiuminfektioner är användning av antibiotika. Och där visar den nationella statistiken att den totala förbrukningen av antibiotika på sjukhus inte förändrats nämnvärt under perioden 2012–2016.

De insatser som Folkhälsomyndigheten tror har spelat in på minskningen är klok antibiotikabehandling, förbättrad vårdhygien, exempelvis genom städning med klorin, samt att nationell och lokal övervakning har gjort att utbrotten har kunnat upptäckas och hanteras i tid.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev