Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Möjligheten att göra svenskt fågelvaccin ska undersökas

Publicerad: 12 april 2005, 13:19

Regeringen vill att Socialstyrelsen utreder om det finns förutsättningar för Sverige att producera ett vaccin mot fågelinfluensa samt hur landstingen ska samordna vaccinköp om en pandemi bryter ut.


I sin pandemiplan, se Dagens Medicin nr 7/05, förde Socialstyrelsen fram möjligheten med ett svensktillverkat vaccin mot fågelinfluensa.

Nu vill regeringen veta vilken substans det finns i tanken. Socialstyrelsen kommer därför att få i uppdrag att snabbt presentera hur en sådan lösning skulle se ut och vad den skulle kosta.

- Vi vill att Socialstyrelsen tar reda på vilka alternativ som är realistiska för att förse landet med vaccin i händelse av en pandemi. Vi vill veta vad en svensk produktion innebär och kostar. Vi vill även ha utrett hur uppköpen av vaccin till landstingen ska gå till, säger Stefan Karlsson, kansliråd på socialdepartementet.

Tillverkning kan starta om ett år  Den enda svenska vaccintillverkaren, SBL Vaccines, har beredskap för att dra igång en vaccintillverkning mot fågelinfluensa. Inom ett år skulle produktionsapparaten, med lokaler och personal, kunna stå klar. Vad det skulle kosta med en inhemsk tillverkning är dock något som SBL Vaccines vd Björn Sjöstrand inte vill säga någonting om.

- Det är en fråga som jag inte vill kommunicera i media, utan något som vi tar upp i kontakterna med Socialstyrelsen eller regeringen, om det blir aktuellt, säger han.

Produktionen av vacciner görs i samarbete med WHO, som delger producenterna vilken typ av virus som vaccinet ska användas mot. Men detta är något som det ännu saknas kunskap om. Det är först då mänsklig smitta har konstaterats som viruset kan identifieras.

I regeringens uppdrag till Socialstyrelsen ingår även att undersöka alternativ för hur Sverige, i samarbete med andra länder, ska försörjas med vacciner vid en pandemi.

Samordning av inköp ses över  Socialstyrelsen ska även utreda hur landstingen ska förses med vacciner den dag dessa finns på marknaden. För att alla landsting ska få tillgång till vaccin mot fågelinfluensa behöver inköpen samordnas. Det kan innebära att landstingen måste överlåta inköp till Socialstyrelsen eller något annat gemensamt organ.

Senast den 1 juni ska Socialstyrelsen lämna en rapport till regeringen om hur vaccinförsörjningen vid en pandemi ska se ut.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev