Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Norrbottens nej bryter mot lagen

Publicerad: 18 februari 2013, 10:18

I tre års tid har män i Norrbottens läns landsting nekats sterilisering, vilket innebär att landstinget bryter mot steriliseringslagen.


Jämtlands läns landsting nekade en man sterilisering 2011. Socialstyrelsen meddelade då att sjukvården är skyldig att erbjuda sterilisering även om den inte är medicinskt motiverad. Men i Norrbottens läns landsting har manliga invånare nekats sterilisering de senaste tre åren, berättar Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Roger Brännström, sektionschef vid urologen på Sunderby sjukhus, uppger att han är fullt medveten om problemet, men att något måste prioriteras bort när tid och specialiserade läkare saknas.

– Kvinnosjukvården har en mer gynnsam sits eller prioriterat annorlunda än oss. Problemet har ju funnits under några år då vi har en brist på doktorer som kan göra ingreppet, säger han till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Samtidigt som män boende i Norrbottens läns landsting inte har fått sterilisera sig de senaste tre åren, har landstinget subventionerat och utfört sterilisering av kvinnor. Hur många män som har velat sterilisera sig i Norrbottens läns landsting under denna  period anger inte radiokanalen.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News