Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Nytt centrum ska samla kunskap om demens

Publicerad: 17 oktober 2007, 14:07

Sverige får två nationella kompetenscentra, ett inom demensvård och ett inom anhörigvård. Det är Socialstyrelsen som på regeringens uppdrag har utsett de nya verksamheterna.


Stiftelsen Silviahemmet och Stiftelsen Stockholms läns äldrecentrum får tillsammans uppdraget att skapa ett nationellt kompetenscentrum om demensfrågor. Fokus, en enhet inom Regionförbundet i Kalmar län, får uppdraget att skapa ett nationellt kunskapscentrum om anhörigfrågor.

Regeringen har avsatt fem miljoner kronor för att finansiera den tvååriga satsningen. Det är Socialstyrelsen som bland 15 sökande har utsett vilka som ska ansvara för satsningarna.

– Demenscentrumet och anhörigcentrumet kommer att utgöra ett stort stöd både för de som arbetar i vården och de anhöriga, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd) i ett pressmeddelande.

Uppgiften för dessa två kompetenscentra blir att på nationell nivå samla in, strukturera och sprida kunskap om äldres situation och villkor. Dessutom ska de vara en länk mellan forskning, praktik och beslutsfattare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev