onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Nytt underlag om TBE-vaccination

Publicerad: 25 juni 2014, 10:56

Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett nytt underlag som ska kunna användas som stöd för att bestämma när TBE-vaccination ska rekommenderas.


Underlaget ska kunna användas för att beräkna risknivån för TBE i olika områden och fungera som stöd för smittskyddsinstituten när de ska bedöma om huruvida de ska rekommendera människor som ska vistas i specifika områden att vaccinera sig mot TBE.

I underlaget föreslås tre regler som man på regionalnivå ska kunna utgå ifrån: incidensvillkoret, ökningsregeln och fallregeln. Incidensvillkoret i ett område uppfylls om antalet fall av TBE är högre än 1 per 100 000 invånare. Ökningsregeln innebär att förekomsten av sjukdomen har ökat två år i rad, men för att den ska tillämpas måste även incidensvillkoret vara uppfyllt. Fallregeln används för att beräkna risknivån i ett område utan att ta hänsyn till antalet invånare. Enligt fallregeln definieras ett område som ett riskområde om antingen fem fall har inträffat under en femårsperiod, eller två fall under en ettårsperiod. Ett område där 25 fall har inträffat under en femårsperiod beräknas enligt samma regel som ett högriskområde.

Folkhälsomyndigheten föreslår att vaccination rekommenderas i områden där antingen ökningsregeln ger signal och incidentvillkoret är uppfyllt eller fallregeln signalerar för högriskområde. Om ett område endast klassas som ett riskområde kan en rekommendation övervägas.

Läs underlaget här:
Vaccination mot TBE - Underlag för regionala rekommendationer

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev