Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Ojämställt hem kopplas till smärta

Publicerad: 4 oktober 2013, 05:00

Att leva i en ojämställd par­relation kan leda till ökad smärta i skelett och muskler, enligt en ny svensk studie.


– Vi blev överraskade över att det faktiskt gick att se en sådan här koppling. Om resultaten kan bekräftas skulle det kunna bli aktuellt att ta upp eventuell ojämställdhet som en del av utredningen av kronisk smärta.

Det säger Per Gustafsson, forskare vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Han och hans kollegor analyserade svaren i en enkätstudie med 721 deltagare från norra Sverige.

Sedan forskarna tagit hänsyn till ett flertal faktorer, som socioekonomisk status och psykisk ohälsa, såg de ett samband: personer som kände att de levde i en mer ojämställd parrelation upplevde i högre utsträckning smärta i muskler och leder än de som levde mer jämställt.

Enligt Per Gustafsson var kopplingen ”svag men förvånansvärt stabil”.

– Det finns ju en myriad andra faktorer, som arbetsbelastning och stress från andra källor, vilka troligen är mer betydelsefulla som möjliga orsaker till ledvärk. Därför är det anmärkningsvärt att ojämställdhet också kanske ger ett bidrag till smärta, säger han och ger brasklappen:

– Samtidigt är detta en observationsstudie. Vi kan därför inte utesluta att vi missat någon annan faktor som förklarar våra resultat.

Hur skulle ojämställdhet orsaka smärta?

– Det vet vi inte. Men en ojämställd relation skulle kunna innebära både en hög arbetsbörda i hemmet och känslor av frustration och orättvisa. Detta skulle kunna bli en kronisk stress, som kan påverka ens uppfattning av smärta och minska möjligheten att hantera smärta, säger Per Gustafsson.

Han betonar att sambandet gällde båda könen i studien.

– Att ojämställdhet är kopplat även till mäns hälsa stämmer överens med tidigare forskning i Sverige, även om vi i linje med annan forskning såg att kvinnor både rapporterade mer ojämställdhet och mer värk.

Forskarna hoppas att deras resultat ska leda till att den aktuella pro­blematiken får ökad uppmärksamhet.

– Att ojämställdhet i olika former faktiskt kan leda till ohälsa är någonting som kan få betydelse i folkhälsoarbete. Tyvärr har genusperspektivet på ohälsa tonats ned betydligt i folkhälso- och forskningspolitiken de senaste åren, säger Per Gustafsson.
Studien publicerades i somras i tidskriften Scandinavian Journal of Public Health. Totalt omfattar den 364 kvinnor och 357 män. Samtliga deltagare var 42 år och levde i en parrelation.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News