Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Påverkad läkare greps av polis på jobbet

Publicerad: 18 mars 2013, 08:00

En specialistläkare blir av med alla sina uppdrag sedan man funnit blodiga kanyler på hans kontor.


En natt i slutet av februari i år fann polisen på en ort i mellersta Sverige en uppenbart påverkad specialistläkare på en av de mottagningar som läkaren arbete på. Läkaren hade vid tillfället en påse med diverse narkotikaklassade läkemedel på sig.

Dagen efter berättar läkaren för en av sina chefer att han använder sig av narkotikaklassade läkemedel för att hantera stress och för att klara av sitt arbete. Han uppger också att han sedan månad tappat kontrollen över sitt intag.

Samma chef uppger också att läkaren under den senaste veckan har betett sig underligt, avvisat en patient som kommit till honom utan undersökning och på eget initiativ bokat om patienter och har uppfattats som allmänt förvirrad.

Samma dag hittas också blodiga kanyler och blodspill på skrivbordet på det kontor läkaren använt sig av. Det ska vara oklart vad det är för typ av kanyl  dock får mängden blodspill anses för stort för att handla om ett kapillärt stick  skriver chefen i sin rapport om det inträffade.

Vid en av de mottagningar läkaren arbetet vid ska det även ha försvunnit stora mängder narkotikaklassade läkemedel ur läkemedelsrummet. Vid en kontroll av läkarens arbete uppkommer även att han har 673 diktat att signera, 249 att vidimera, 153 att skicka och 60 att besvara. Det ska även finnas 18 odokumenterade patientbesök sedan början av januari.

Sedan missbruket uppdagades har läkarens avtal med landstinget upphört, flera patienter har kallats till nya besök och de nycklar läkaren har haft tillgång till har beslagtagits. Landstinget har även anmält läkaren till Socialstyrelsen då det anser att han utgör en fara för patientsäkerheten.

Den chefläkare som har ansvarat för verksamheten där läkaren tidigare arbetade uppger för Dagens Medicin att det i nuläget inte finns något som tyder på att någon patient kommit till skada till följd av det inträffade men att landstinget fortfarande kartlägger konsekvenserna.

I efterhand kan det också konstateras att läkaren har fungerat sämre under ett antal veckor under innevarande år.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev