Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Risk för belastningsskador på NUS

Publicerad: 18 oktober 2013, 06:25

Arbetsmiljöverket har hittat flera ergonomiska brister på Norrlands universitetssjukhus.


Arbetsmiljöverket har gjort en inspektion på en av sjukhusets avdelningar och funnit brister som kan innebära risk för belastningsskador hos de anställda. Det gäller bland annat vid förflyttningar, toalettbesök, när någon vårdtagare fallit, vid sängtransporter och på och avklädning i sängen, skriver Västerbottens-Kuriren.

Myndigheten gör just nu en extra insats i hela landet för att inspektera vårdarbetsplatser där det finns risk för att personalen drabbas av belastningsbesvär. Under hösten och fram till årsskiftet synas drygt 800 arbetsplatser inom kommuner och landsting.

Arbetsmiljöverket anser att avdelningen inte har undersökt de belastningsergonomiska arbetsförhållandena tillräckligt. Risken för olycksfall på avdelningen har heller inte blivit bedömd.

Särskilt noga vill myndigheten att vissa faktorer undersöks, som stress och arbetstempon, ensamarbete, arbetsutrustning och hjälpmedel samt de anställdas möjlighet till pauser och raster.

Arbetsmiljöverket vill också en förbättring i rutinerna för introduktion av nyanställda, som ska få möjlighet att träna in en lämplig arbetsteknik.

Avdelningen ska informera Arbetsmiljöverket om vad de har gjort för att rätta till problemen före den 8 januari.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News