Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Sahlgrenska inleder coronagranskning

Publicerad: 3 juni 2020, 09:57

Alla dödsfall med coronakoppling i intensivvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska nu granskas. Patientsäkerhet och kvalitet står i centrum och syftet är både att hitta riskområden och att följa upp förbättringsmöjligheter.


Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

Det är en journalgranskning som ska genomföras på Sahlgernska Universitetssjukhuset för att undersöka hur vården har bedrivits och den kommer att fokusera på dödsfall bland patienter på IVA-avdelningarna som har diagnostiserats med covid-19. Dessa ska jämföras med covid-19-patienter som inte avlidit. Tanken är att ta reda på om det funnits kvalitetsbrister eller om det inträffat oväntade händelser som hade kunnat undvikas.

Anne Olmarke, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset säger enligt ett pressmeddelande:

– Det är viktigt att vi följer upp dödsfallen för att vi ska kunna lära för framtiden och hitta eventuella fynd samt lära oss om patientgruppen med diagnos covid-19. Granskningen är också till för att stärka de medarbetare som har arbetat med pandemin och sätta ljuset på deras arbete under en extrem tid.

Ett av målen med granskningen är att se om det går att hitta sådant som kan förbättras redan nu, men ett mer långsiktigt lärande eftersträvas också.

En tidigare granskning av avvikelserapporter har lett till närmare utredning av ett fåtal fall, redan innan den nu aviserade granskningen. Jornalgranskningen ska tillföra ett bredare perspektiv.

– En framgångsfaktor under utbrottet av covid-19 är att sjukhuset har styrt det här samlat, många intensivvårds- och operationsverksamheter har samordnats under pandemin. Det är ett fantastiskt arbete som vi nu måste följa upp. Det här har varit en period med extrem belastning, vi har jobbat på nya sätt och öppnat upp verksamheter och det har varit en enorm uppslutning, säger Anne Olmarker.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev