Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Screening för klamydia kan vara överskattad

Publicerad: 25 maj 2006, 11:22

Vinsterna av screeningprogram för att upptäcka klamydia kan vara överskattade, visar ny forskning.


Antalet allvarliga komplikationer efter infektion med klamydia tycks vara lägre än man tidigare trott. Därför kan det tänkas att screeningprogram inte har så stort värde som det brukar framhållas. Det hävdar forskare från universitetet i Bern Schweiz, i en artikel i tidskriften Sexually Transmitted Infections.

Forskarna jämförde förekomsten av äggledarinflammation, utomkvedshavandeskap och infertilitet hos kvinnor som testats positiva, negativa eller inte testats alls för klamydia när de var 15 till 24 år, från 1985 till 1989. När uppgifter om kvinnornas reproduktiva hälsa sedan sammanställdes 1999 visade det sig att de som tidigare testats positiva bara hade svagt förhöjd förekomst av allvarliga komplikationer.

Resultaten är baserade på en studie av nästan 44 000 kvinnor i Uppsala där information från laboratorier, sjukhus och befolkningsregister sammanställts.

Låg förekomst av komplikationer efter en klamydiadiagnos är goda nyheter för patienterna, men reser frågor om kostnadseffektiviteten hos nuvarande screeningprogram för klamydia, resonerar forskarna.

Charlotte Wikholm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev