Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Sjuksköterskor springer för att må bra

Publicerad: 6 augusti 2021, 08:38

Johanna Ulfvarson kommer att delta i det virtuella loppet ”Sjuksköterskor springer för hälsa och liv” som snart drar i gång.

Foto: Privat

Efter förra höstens succé med 700 sjuksköterskor som sprang 500 mil tillsammans arrangerar Svensk sjuksköterskeförening nu en ny må bra-stafett.


Ämnen i artikeln:

Svensk sjuksköterskeföreningKry

– Målet är att slå förra årets distans på 500 mil. Men det vore förstås också jätteroligt att slå deltagarrekord, det finns trots allt hundratusen legitimerade sjuksköterskor, säger Johanna Ulfvarson, sjuksköterska och sakkunnig på Svensk sjuksköterskeförening. 

Läs mer: Läkare svenskt OS-hopp i maraton 

Precis som förra året är loppet virtuellt och deltagarna loggar sina löparrundor i en app. Startskottet går den 20 augusti och målgång sker den 20 september. Under perioden kan deltagarna springa så många gånger de vill, hur långt de vill och var de vill. 

Hur många som deltar märks först när de plockar hem den första startkoden i appen.

– Hittills kan jag se ett sjuttiotal anmälningar i appen. Många säger att de har anmält sig men väntar med att plocka hem första koden innan de bestämt om de kommer att springa dag ett eller dag två. Det är olika startkoder för olika dagar, säger Johanna Ulfvarson.

En nyhet för i år är att medarbetare kan gå ihop som sjukhus, kommun, sektion eller liknande, och utmana andra i appen. Det har bland annat Nationella Föreningen för Sjuksköterskor i Kirurgisk vård, NFSK, Skolsjuksköterskorna och ett gäng sjuksköterskor på Kry gjort. 

– NFSK har bestämt sig för att vinna utmaningen, säger Johanna Ulfvarson med glimten i ögat, och uppmanar fler att haka på.

Alla sjuksköterskor, barnmorskor och sjuksköterskestudenter är välkomna att delta. Det spelar ingen roll om man jobbar i en region, kommun, offentligt eller privat. Inte ens medlemskap i Svensk sjuksköterskeförening är ett krav för att springa. Loppet har dock ett tydligt budskap: du måste ta hand om dig själv för att kunna hjälpa andra.

– Det är som på flyget: sätt först på din egen syrgasmask innan du hjälper personen bredvid. Man måste ta hand som sig själv för att mäkta med. Det gäller inte minst de senaste 18 månaderna då det blivit ännu tydligare hur dåligt man kan må under etiskt stress, säger Johanna Ulfvarson.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? 

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev