Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Folkhälsa

SKL vill ge pengar till kliniker som lyckas kapa väntetiderna

Publicerad: 23 April 2008, 14:36

Köerna är fortfarande för långa i sjukvården. Nu vill Sveriges Kommuner och Landsting att de kliniker och vårdcentraler som lyckas kapa sina väntetider ska få en ekonomisk bonus.


– Vi har uppvaktat socialdepartementet eftersom vi vill ha till stånd en överenskommelse som innebär att det skapas ekonomiska incitament för att öka tillgängligheten i sjukvården, säger Henrik Hammar (m), ord­förande för sjukvårdsberedningen inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Vill ha ”tillgänglighetsmiljard”
Det förslag som utarbetats av SKL skulle fungera efter samma princip som den så kallade sjukskrivningsmiljarden. Den är en överenskommelse mellan staten och SKL som innebär att staten mellan 2007 och 2009 kan dela ut maximalt 1 miljard kronor till landstingen för deras arbete med att minska sjukfrånvaron.

Sjukskrivningsmiljarden har en fast del, som bestäms utifrån antalet invånare i landstingen, och en rörlig del som bestäms av hur mycket sjukfrånvaron gått ner i respektive landsting.

Poängen med det systemet är att staten i stället för att bara dela ut pengar på basis av invånareantalet skapar drivkrafter som innebär att det lönar sig att arbeta effektivare.

– Sjukskrivningsmiljarden har varit väldigt framgångsrik. Om staten bara pytsar ut pengar för att öka tillgängligheten så kommer det att bli bättre först men sen händer inget. Därför skulle jag vilja ha en tillgänglighetsmiljard, även om vi inte har diskuterat några exakta pengasummor ännu, säger Henrik Hammar.

Han besöker kontinuerligt kliniker och vårdcentraler, främst i Skåne där han är regionråd, och ser då att det finns en stor vilja att utveckla verksamheten och exempelvis minska köerna. Men i dag saknas det i många fall belöningssystem som stimulerar utvecklingsarbete.

Henrik Hammar betonar att bonusen måste nå ut i verksamheten och inte användas för att stötta sjukvårdshuvudmännens budget i största allmänhet.

Kan det bli så att anställda på enheter som minskat köer får en lönebonus?

– Det är inte så vi har tänkt oss det, utan pengarna ska gå till arbetsplatsen. Men där ska de kunna användas för fortbildning, kompetensutveckling eller till något trevligt för personalen.

Departementet avvaktar
Socialdepartementet har hittills varit avvaktande till SKL:s förslag om en tillgänglighetsmiljard. Detta ser dock Henrik Hammar mer som ett tecken på den höga arbetsbelastningen på departementet än att regeringen skulle vara ointresserad av förslaget.

– Både vi och regeringen tycker att god tillgänglighet är en medborgerlig rättighet. Men vi måste erkänna att vi oavsett politiskt styre inte kommit dit vi önskat, därför tror vi att denna typ av stimulans skulle vara ett nytt sätt att angripa problemet, säger Henrik Hammar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev