Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Snus har starkt samband med metabola syndromet

Publicerad: 24 augusti 2006, 08:47

Storsnusare löper kraftigt ökad risk att bli feta och få förhöjda blodfetter, visar ny forskning från Umeå universitet.


Studien, som publiceras i Scandinavian Journal of Public Health, baseras på de stora hälsoundersökningar som gjorts i Västerbottens län sedan i början av 1990-talet. Alla personer i länet inbjuds till en hälsoundersökning det år de fyller 40, 50 och 60 år. Deltagarnas hälsa mäts på olika sätt och de får fylla i en enkät om sina livsvillkor och levnadsvanor.

Under 1990-94 genomgick nästan 25 000 personer dessa hälsoundersökningar. När de på nytt bjöds in tio år senare, återkom 16 500 personer.

Forskarna vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet kunde då bland annat se att risken för att utveckla det så kallade metabola syndromet ökade med 60 procent bland de personer som var storkonsumenter av snus vid det första undersökningstillfället. Med storkonsument avsågs en person som snusade minst fyra dosor per vecka.

Metabola syndromet är ett samlingsbegrepp för fetma, högt blodtryck, höga blodfetter och störd sockerreglering. Personer med metabolt syndrom löper också ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

Sambandet kvarstod när forskarna kompenserade för skillnader i kön, ålder, fysisk aktivitet, utbildningsnivå, alkoholproblem och ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Det visade sig också att snusning främst ökar risken för fetma och höga halter av blodfetter, triglycerider.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News