Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Specialistbrist oroar Socialstyrelsen

Publicerad: 28 februari 2017, 11:27

Socialstyrelsen ser en fara för patientsäkerheten om antalet specialistsjuksköterskor fortsätter att minska.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenAmbulanssjukvård

– Om minskningen av specialistsjuksköterskor inte vänder finns risk för försämrad patientsäkerhet. Det kan exempelvis handla om att ambulansen saknar sjuksköterskor, säger Magnus Göransson, utredare på Socialstyrelsens avdelning för utvärdering och analys, i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Bakgrunden är att Socialstyrelsen i dag, tisdag, publicerade sin årliga sammanställning av tillgång på vårdpersonal, det så kallade Nationella planeringsstödet. Sammanställningen visar bland annat att läkarna har blivit tio procent fler i förhållande till befolkningen, samtidigt som specialistsjuksköterskorna har blivit sju procent färre under perioden 2009–2014.

Även specialistläkare har ökat under perioden medan tillgången till sjuksköterskor och barnmorskor är närmast oförändrad per 100 000 invånare, konstaterar myndigheten.

Men när det kommer till specialistsjuksköterskor har gruppen både minskat till antal och i förhållande till folkmängden. Förklaringen till det anser Socialstyrelsen ligger i både pensionsavgångar och att det tidigare saknats incitament för sjuksköterskor att vidareutbilda sig.

– Men nu ser det ut som att de 300 miljoner kronor som satsas inom den så kallade professionsmiljarden kan vara på väg att vända spiralen. Det kommer dock att dröja flera år innan vi ser effekten, säger Magnus Göransson.

Men att det skulle bli ett överskott på de yrkesgrupper som ökat är inte sannolikt. Efterfrågan är fortfarande högre än tillgången inom samtliga grupper och Sverige kommer även i framtiden att vara beroende av invandrade läkare, skriver Socialstyrelsen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev