Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Folkhälsa

Stora skillnader i levnadsvanor

Publicerad: 17 Juni 2008, 14:08

Levnadsvanorna skiljer sig mycket åt mellan olika delar av landet. Det framgår av nya resultat ur den nationella folkhälsoenkäten.


Det är första gången som Folkhälsoinstitutet redovisar resultat från samtliga län och regioner i landet.

Varje år skickas den nationella folkhälsoenkäten ut till det urval årets deltagande landsting och regioner gjort samt till 10 000 slumpmässigt utvalda personer i Sverige. Av de tillfrågade har cirka 60 procent besvarat enkäten de olika åren.

Genom att sammanställa resultaten från 2004-2007 års enkäter har Folkhälsoinstitutet nu kunnat göra statistiska jämförelser mellan olika delar av landet när det gäller levnadsvanor.

Och det finns tydliga skillnader mellan hur nyttigt eller onyttigt vi lever beroende på var vi bor.

Till exempel har många män i Stockholm en stillasittande livsstil, medan män i Halland och kvinnor i Kronoberg och Norrbotten motionerar flitigt.

Andelen som röker varje dag är minst bland kvinnor i Kalmar och män i Västerbotten, medan män i Skåne och kvinnor i Sörmland röker mycket.

Bland kvinnor i Stockholm och i Norrbotten är få överviktiga, medan kraftig övervikt eller fetma är vanligast bland män i Norrbotten.

Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren säger i ett pressmeddelande att det är viktigt att kunna göra jämförelser när det gäller levnadsvanor.

– Det här är första steget för att kunna göra jämförelser av faktorer som har större betydelse än sjukvårdens insatser för risken att drabbas av ohälsa, nämligen levnadsvanor som kost, fysisk aktivitet, rökning, riskabel alkoholkonsumtion och övervikt.

Läs mer om resultaten från folkhälsoenkäten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev